Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EET a daně – kde je problém

EET se mě netýká a věřím, že se ani týkat nebude. Na druhou stranu budu mezi tou spoustou lidí, kterých se negativně dotkne. Nejen proto jsem v současné době proti zavedení EET.

Už jsem ten příměr jednou použil – představte si jak namol ožralý kněz, o kterém celá farnost ví, že je alkoholik, pravidelně káže proti pití alkoholu. Jedna část oveček si řekne : „Nu co, sice to je ožrala, ale má pravdu, konzumace alkoholu škodí“. Druhá část si pak řekne : „Vždyť on nemá žádné morální právo kázat proti alkoholu“. A tady vidím jádro pudla celé EET.

Jsem přesvědčen, že problémem není až tak způsob výběru daní a jejich výše, ale to, co se pak s penězi děje.

Takže v prvé řadě – EET je fakticky o luxování drobných a snaha získat přehled o trhu. Z logiky věci vyplývá, že si „došlápne“ na ty nejmenší, v první vlně hospodské, kteří v té hospodě musí být, aby si vše ohlídali. Větší ekonomické celky, kde má majitel své manažery musí nějakou evidenci již mít, jinak by jejich ekonomika šla jak Hušákova Sazka. A tady je první problém – každý, kdo někdy něco řídil ví, že se napřed utěsňují ty největší díry – ne ty nejmenší. Je to jak zametání schodů odspodu - a všichni to tak nějak tuší. Už jste viděli vysokého manažera Agrofertu v ojeté šunce z bazaru a hospodského z malé vesnice v posledním novém modelu BMW? Nikde se navíc nemluví, že není moc prostoru pro šizuňk – alkohol je kolkovaný a pivo taky přísně evidované. Aby se daly podstatně ošidit tržby, pak je nutný nekolkovaný alkohol (tedy neevidovaný) a stejně tak se domluvit v pivovarech na sudech „bez dokladu“ a k tomu spousta zákazníků … jinak je to skutečně o drobných, pár ulitých lahví, trocha piva, ale je to nesrovnatelné s úniky při dotacích a státních zakázkách. Z morálního hlediska je zavádění EET dnes zkrátka špatně.

To souvisí z druhým problémem – zavádí to muž, jehož uskupení firem bere dotace ve stovkách miliónů, přičemž trend je spíše vzrůstající a k tomu si připočtěte stoupající počet státních zakázek, které jeho uskupení zcela náhodou získává. Logicky se nabízí vysvětlení, že se luxují drobné, aby se hromada peněz, ze kterých čerpá dotace alespoň o trošičku navýšila. Současně se při tom – jak říká „vyčistí trh“, přeloženo do lidštiny : eliminuje se konkurence. Opět z morálního hlediska špatně. Dost dobře nechápu, proč firma, která pobírá dotace je nevrací v případě, kdy zisk je vyšší než přijaté dotace. Dotace by měly být na ztrátovou činnost, z nějakého důvodu společensky potřebnou – a jen v tomto případě by měly zajistit min. nutnou prosperitu podniku. Pokud je zisk vyšší, jedná se o odevzdání veřejných peněz firmě/uskupení, která k přežití a min. prosperitě dotace nepotřebuje. Fakticky vzato je argument o narovnání trhu sprostá lež.

Tohle je jen nakousnutí toho asi největšího problému – jak se s neúměrně vysokými daněmi pak nakládá. Těch příkladů je strašná spousta – de-facto jakákoliv státní zakázka je problematická, přičemž čím větší zakázka, tím větší opomenutí ~ pochybení úředníka a následné jeho neuvěřitelné štěstí na peníze v následujícím období. Najednou se pak rojí objevené směnky, různé krabice po strýčkovi nebo s vínem atd. A vše bez trestu. Ne, že by to nešlo, ale není vůle. Paragrafy pro nedbalou správu cizího majetku tady jsou spoustu let. Věří snad někdo, že bylo nutné podepisovat smlouvu s Kapschem v neděli – po tuším pátečním vyhlášení tendru, kdy dohled na 1 km dálnice stojí daňové poplatníky cca 1 milion měsíčně? Deset let se vědělo kdy a za jakých podmínek má Kapsch skončit – a najednou prej časová tíseň …. ha, ha. Nikdo není potrestaný a přitom ať si ten šizuňk hospodský zkusí neodevzdat včas nějaké lejstro nebo hlášení - hned flastr. Dalo by se pokračovat do nekonečna. Bráno s nadhledem – počet úředníků stoupá a mají vyšší platy než je průměr ve sféře, kde se tvoří zdanitelné hodnoty. Jinými slovy – Ti, kteří se svými daněmi skládají na platy úředníků je sami mají nižší. Opět z morálního hlediska špatně. Ve státním aparátu unikají opravdu velké peníze … a proto si došlápneme na ty nejmenší. Logika jak cyp.

Výsledkem zavedení bude jednak zdražení a jednak úbytek služeb. Oficiálně se v tisku probírá, že EET jako byznys je za cca 2,5 miliardy Kč. To je částka, se kterou počítají poskytovatelé servisu pro EET jako s očekávaným příjmem – na druhé straně to však musí být částka, kterou uživatelé EET budou muset zaplatit. Je tady někdo, kdo si myslí, že ti šizouni hospodští půjdou na brigádu do dolů, aby tyto výdaje zaplatili a přitom nemuseli zvyšovat ceny? Zcela jistě bude blíže pravdě fakt, že náklady zakalkulují do ceny a tu pak podstrčí zákazníkovi s tím, že to tak vlastně chtěl.

Směřujeme mílovými kroky k situaci, kterou jsem si v mládí užil dostatečně. Na vše bude jeden velký výrobce, kterému když se pokazí stroj na výrobu toaletního papíru …. tak se opět zvýší prodej novin. Následovat pak bude oznámení, že dočasné zvýšení ceny tiskovin bylo okamžitě kompenzováno snížením cen lokomotiv, takže cenová hladina v republice zůstala stejná. Přitom se použije známá jednotka dočasnost - 1 furt. Pohádkám o tržním prostředí zvoní hrana – vemte si jen cenu pohonných hmot. Cena je, jako by barel ropy stál 120 USD …. důvodem pro zdražování přece bylo zvyšování cen ropy. Zajímavé pak je, že když cena jde dolů, tak nějak ten tržní mechanismus přestává fungovat. Zajímavé, je to jednosměrné jak Cimrmanův samotížný výtah….

Jen podotýkám, že ten – pro nás svého času vysněný Západ, dosáhl největšího rozkvětu při nejmenší státní buzeraci, což už dávno není pravda a proto se šineme vřed hlemýždím tempem s častými zastávkami - to abychom se podívali kdo a jak rychle nás předjíždí.

Závěrem konstatuji, že dle mého je z vyššího principu mravního zavádění EET dnes svinstvo.

Autor: David Dvořák | sobota 5.11.2016 12:57 | karma článku: 36,90 | přečteno: 1336x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik