Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Andrejko manager … ha ha.

Tak to máme – slušně velký projekt spuštěný v nejhektičtějším období roku, takřka bez zkušebního provozu a změny na poslední chvíli. Zbývá k porušení ještě nějaká zásada?

Říká se, že pravda vyplave na povrch jak olej na hladinu. Vždy, jen někdy to déle trvá. Návrhy změn na poslední chvíli signalizují, že něco není tak, jak nám je předkládáno. Každý sedlák ví, že se v cílové rovince nepřepřahá … ale echt manager přesto tento postup volí. Takže – buď je projekt chybně koncipován a je ho nutno napravit nebo má Andrejko informace, které nelze publikovat a snaží se situaci na poslední chvíli zachránit i za cenu hrubého porušení nepsaných zásad. Obojí je jaksi špatně. Tipnul bych si ale druhou možnost.

ČR má v novodobé historii několik unikátů – obohatili jsem světovou ekonomii o slovo „tunneling“ a jen velký český manager dokázal potopit nepotopitelnou loď. Loď s názvem SAZKA – zavedený podnik se státním monopolem na trhu, pohádkové tržby, kdy jen 50% šlo na výhry a zbytek na samotný provoz. Podle všech pouček něco nepotopitelného, ale to by se ke kormidlu nesměl dostat český kapitán. Teď se aktuálně snažíme světu dokázat, že u nás to dopadne jinak než v Chorvatsku, Slovinsku, Bulharsku… a Mongolsku. Nedopadne.

Nikomu nepřijde divné, že za zájmy prostých Čechů bojuje miliardář, geniální manager, který bez dotací nedá ani ránu. A Češi mu to zatím baští. Všeci stát okrádajú, jen on legálně stát dojí … na dotacích. Vyčísleno v penězích více ubírá ze státního měšce jeho uskupení firem, ale to teprve na povrch vyplave. V rámci „narovnání“ podnikatelského prostředí hodlá důsledně vyždímat tu sebranku dole – aby bylo o trošku více na dotace pro jeho konglomerát firem. Protože každý přece potřebuje o trošku více … i ten miliardář. A Češi mu to baští. Sice už se sem tam objevuje, že jaksi překvapivě především jeho firmy mají čím dál častěji a více úspěch při veřejných zakázkách, že z dotačního měšce právě jeho firmy dolují čím dál více dotací … Ale zatím mu to všichni baští. Nevíte náhodou, zda jsou stále v těchto dsiciplínách extrémně úspěšné firmy - svého času taky ministra - Řebíčka??

Onehdá jsem byl opět na meníčku – restaurace funguje de-facto jen pro meníčka, po nich se nachystají na druhý den protože pak už je prázdno. Vedlejší pivnice má inzerát k pronajmutí… Byl jsem mezi posledními a tedy v lokále sám a tak se ptám servírky jak se těší na EET. Pravila, že dle ní je to krok správným směrem … odstraní to ty nepoctivé. O Sancta simplicitas!

Takže ještě jednou – pár hospod na vesnicích zavře, protože už je toho moc, pár ve městech – ale to vše Praha vydýchá. V novinách nebudeme tentokrát číst o odhalených keťasích, šmelinářích nebo kulacích, ale hezky moderně o odkopaných krátičů daní. Jenže – ukončené živnosti = jednak nápor na soc. systém (dávky) ale taky zvýšení konkurence v řadách potencionálních zaměstnanců. Přibude lidí ochotných pracovat za méně nebo pracovat více za stejný peníz. Zmenší se konkurence ve službách, což se odrazí zajisté ve zdražení služeb. Zkrátka samá pozitiva … a přitom, jak už jsem naznačil, vše už tady bylo. Už jednou po r. 1946, kdy ta správná strana vyhrála volby ji lidé fandili, protože slibovala boj za ty poctivé pracující, kteří neměli přeci co skrývat. Napřed zlikvidovala ty velké, pak ty střední a nakonec i ty nejmenší. A všichni tomu tleskali – až najednou zjistili, že jsou všichni stejně chudí a závidí životní úroveň tomu vykořisťovanému pracujícímu lidu na západ od naších hranic. Kdo chtěl v lednu objednat u OPBH opravu záchodu byl odkázán na prosinec – bo nebyli lidi. Šťastní jedinci to skloubili s opravou kapajícího kohoutku hlášeného k opravě v únoru – to aby si v prosinci nemuseli brát dva dny dovolené ... opraváři spravedlivě pracovali přeci jen na ranních směnách. U imperialistů v té době došlo k největšímu rozmachu, protože měli největší svobodu, nejméně restrikcí, nejméně buzerací. Sice to už dávno neplatí, ale to je jiná.

Zpět do Česka – nikomu nevadí, že v rámci narovnávání prostředí je celý systém EET zadán bez výběrového řízení (hledej hesla IBM EET ADIS) – asi to bylo ještě před startem narovnávání :-). Nikdo se nepozastavuje nad tím, že se hlasitě mluví o tom, že EET je kšeft pro poskytovatele za 2,5 miliardy Kč … možná se bude lépe číst DVA TISíCE PĚT SET miliónů Kč. Všichni tak nějak očekávají, že na tuto částku se poskládají ti zlí podnikatelé tím, že půjdou asi někam na brigádu, aby nemuseli zvyšovat ceny. Omyl vážení – těch 2 500 miliónů zaplatí koncoví zákazníci formou zvýšených cen. Pro koho byly služby do 1.12.2016 drahé, pro toho budou od 1.12.2016 ještě dražší, čti nedostupnější. Jak jsem psal výše … samá pozitiva přeci. Nikdo se neptá, proč pod EET spadají e-shopy, kde z principu věci nelze platit keš ~ cash. Lze kartou = převod z účtu na účet, lze dobírkou = inkaso hotovosti přepravcem, ale následný převod je z účtu České pošty, PPL, DHL, atd na účet prodejce. A zkuste zfalšovat pohyby na bú…. nelze. Zkrátka u e-shopů je EET z jiného důvodu, ale nikomu to nevrtá v hlavě. Hlídací psi demokracie nevznášejí nejdůležitější dotaz – proč se schody opět zametají odspodu. Proč se narovnává prostředí u těch nejmenších, kde jde řádově o tisícikoruny a ne u těch velkých, kde na dotacích protečou prokazatelně miliardy. Pokud něco pokřivuje prostředí, tak to jsou právě ony dotace. Ty dotace, které „umí“ Andrejko a bez kterých naopak neumí podnikat. Jenže – psi dostávají kosti ze stolu Něcofertu… Jenom tak může projít, že ty echt firmy mají větší zisk než přijaté dotace a ty nemusí vracet.

Problém není v EET nebo v nesmyslné výši daní. Problém je v tom, co se s vybranými penězi děje. Vždy jsou dány na velkou hromadu … a ta je pak sprostě ukradena, vytunelována, prohospodařena. Ať už legálně formou dotací nebo nevýhodnými smlouvami. Andrejko je v situaci kapitána na lodi, kde posádka navrtává čím dál větší díry pod čarou ponoru a on stojí s bičem nad pasažéry a vysvětluje, že pro záchranu svých životů musí více a rychleji pumpovat vodu natékající do lodi ven. On se poohlíží po lepších a výkonnějších bičích a rádoby znalci vykřikují, že má kapitán pravdu, že musí přidat, aby se zachránili. Dřív nebo později si ovšem někdo všimne co dělá posádka a začne klást nekorektní dotazy ….. a organozovat vzpouru. Něco mi říká, že tato doba není daleko. Andrejko každopádně – dle mého – příští volby zavedením EET „projel“. Byl by „king“ kdyby napřed narovnal situaci v dotacích a teprve pak zametal poslední schod. Jenže jak už jsem psal výše – každý potřebuje o trošku více…… A zkušenost z ostatních zemí říká, že ministr, který systém EET zavedl, nedopadl dobře, takže dočkejme času, jako vodňanské kuře klasu.

 

Závěrem - bojím se dne, kdy přijde vládní úředník řekne . „Budu za Vás bojovat“.

 

P.S. Nevíte někdo na jakém systému je EET vystavěno? Má to být koncipováno pro 6.000 operací za sekundu, ovšem pokud tohle bude zajišťovat produkt od MS, tak nevím, nevím. Ono fiasko MS na londýnské burze zas takovou minulostí není – a tam MS řešení nezlomil vaz fakt, že bylo několik výpadků v celku bratru za miliardy USD, ale skutečnost, že systém od MS nebyl schopen dodržet požadované reakční doby. Napadlo mě to na pumpě, když chlapík nechtěl čekat na účtenku, nechal peníze přesně, došel k autu, nastartoval a když vyjížděl od pumpy na cestu … tak zarachotila tiskárnička… Ptal jsem se obsluhy zda nejsou náhodou zkušebně napojeni na EET … prej „jo, druhej den a je to děs běs“ :-)

Autor: David Dvořák | čtvrtek 1.12.2016 9:02 | karma článku: 29,99 | přečteno: 720x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik