Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všeci už dokradli … jen ty dotace stále berou jen někteří.

Ministr Babiš pro rádio Impuls měl rozhovor ve smyslu – máme tady černé pasažéry, buď vystoupí nebo si koupí jízdenku. Já dodávám ANO – ale jsou i tací, kteří mají od těch nejmenších luxusně dotovanou jízdenku.

EET se týká on-line registrace tržeb. Má platit pro všechny a důvodem je argument o narovnání podnikatelského prostředí. V očích pana ministra je ten, kdo se stará sám o sebe potencionální černý pasažér, kterého je třeba řádně on-line kontrolovat. Takže imaginární paní Vomáčková, která provozovala ze setrvačnosti při důchodu malou hospodu v zapadlé vesnici má dvě možnosti – buď přistoupit na EET nebo zavřít, čímž by vlastně potvrdila, že krátila daně. Protože nejvyšší financ veřejně tvrdí, že kvůlivá EET se přeci nemusí živnost ukončovat. Výborně pane Babiši, tohle se Vám fakt povedlo. Nijak nevysvětlujete, že stará Vomáčková nakupuje sudy piva a nealka, tatranky a oříšky a jaksi je nemůže prodávat levněji nebo za stejný jako nákupní peníz. Vomáčková nemá virtuální sídlo v Praze, kde na kontrolu přicházíte 1x za 270 let (podle počtu registrovaných subjektů vs. počet kontrolorů), ale na Vyhnalově, kde místní financ ví, že Vomáčková prodává pivko za 25,- a oříšky za dvacku. Takže při reálné pravidelné kontrole si vezme počet nakoupených sudů, vezme kalkulačku a spočítá počet piv x 25,- Kč a když to jakž-takž sedí, tak Vomáčkové uvěří předkládané tržby. Klíčové pak je, že Vomáčková - jako malý parazit mezi Vámi velkými, nakupuje vše nejpravděpodobněji za hotové. Pokud náhodou něco na fakturu, tak ji musí včas uhradit neboť by příště odebrala leda tak velký kulový místo zboží. Tak samo to je s placením pro FÚ, VZP a OSSZ – musí platit, protože by tam na ten šup byl ten s tou plackou a rekvíroval by asi nejdříve zásoby. Z výše uvedeného vyplývá, že stará Vomáčková musí platit (a nijak to neoblafne) minimálně DPH a spotřební daň za zboží, které nakupuje, aby je dále prodávala. Tyto daně platí hotově hned při nákupu, neboť ji to nikdo jinak neprodá. Zkrátka PLATÍ DANĚ, možná zatají, že na pouti to pivko prodává za 26,- místo za 25, ale to je tak všechno. Financ na kontrole toto „přehlédne“, protože Vomáčkovou zná léta, hospodu vede dobře a ví, že je za pípou od rána do večera. Žádný bílý límeček podepisující kupodivu nevýhodné smlouvy na tunelování veřejných peněz to není, tak ji nechá být.

Ale když tak nad tím přemýšlím, tak mám problém, pane ministře. Pokládám si otázku, kdo je z morálního hlediska větší gauner – důchodkyně Vomáčková, která se stará sama o sebe, PLATÍ DANĚ a má tak akorát možnost nepřiznat, že o pouti prodává to pivko za vyšší cenu….. nebo oligarcha, který má sílu prosadit zákony tak, že část peněz od důchodkyně Vomáčkové pravidelně přistává na jeho účty, aby si on z toho platil svoji luxusní životní úroveň … Tak to je a ne jinak, pane ministře. Dotace se vyplácejí právě z toho státního měšce, do kterého přispívá svojí činností imaginární důchodkyně Vomáčková a tisíce další bezejmenných podnikatelů, kterými opovrhujete a a máte je za „rádoby podnikatele“, protože nejsou dostatečně velcí. Takže pokud Vomáčková začne prohlašovat, že není černý pasažér, ale naopak svoji prací dotuje Vaši luxusní jízdenku, tak bude mít nejspíše pravdu.

Suma sumárum, díky EET zatím k žádnému narovnání podnikatelského prostředí nedošlo, jen se možná vyjasní, kdo se veze za své a kdo na hřbetech těch pracovitých mravenců.

Nakonec bych rád poukázal ještě na něco – omílá se, že zemědělské dotace může čerpat každý zemědělec. Je to lež. V systému EET musí registrovat tržby i ti nejmenší … bo tak to má být a tak je to správně. Ovšem ten malej zelinář, který má svoje dva skleníky, aby mohl na trzích o víkendu nabídnout domácí zeleninu, tak ten na žádné dotace nárok nemá … ale EET bude muset mít. A kdyby měl polnosti a rozhodl se zasít pšenici nebo oves, tak opět utře ústa. Ono s těmi dotacemi je to celkem zajímavé. Pokud si někdo ve městě myslí, že se zemědělci dotují proto, aby produkovali potraviny za účelem soběstačnost národa, tak je vedle jak ta jedle. Bráno s nadhledem, tak dotace slouží k tomu, aby nezemědělčili…. hezky všechno pěkně zatravnit a přihlásit se o dotaci. Ono totiž nejvyšší jistotu poskytuje zatravněná plocha, ze které se 2x do roka sklidí zelená hmota. Nedej Bože se pustit do cukrové řepy, aby bylo více (a levnější) cukr…. to by naopak dostal hezky přes prsty. To jen Turci jsou rádi, že v EU konečně došlo na jejich styl hospodaření.

Nezlobte se, ale vychází mi, že největší bijec za narovnání podnikatelského prostředí by měl národu vysvětlit, jak to vlastně s jeho podnikáním za peníze nás všech vlastně je. Ono totiž jsou na webu k dispozici zajímavé údaje :

www.czechtop100.cz … tady lze najít žebříčky firem, zajímavé pak jsou žebříčky podle tržeb. A uskupení Agrofert tam zaujímá většinou hezké třetí místo.

www.financnisprava.cz/ … tady lze najít tzv. „Seznam TOP 100“ pro každý rok. Je to vždy žebříček 100 největších plátců daně z příjmu. A kupodivu tam Agrofert s třetími největšími tržbami nenajdete.

Na webu lze taky celkem bez problémů najít, že Agrofert je největší příjemce dotací …. třeba zde … a taky nějaký ten pěkný graf, který hezky ukazuje, že dotace nám stoupají a placené daně hezky klesají … třeba zde. Preferuje-li někdo tabulky, pak konkurence to nabízí zde.

Když to shrnu – největší narovnávací borec inkasuje ze společného měšce největší peníz v republice, má třetí nejvyšší tržby, ovšem do první stovky plátců daně z příjmu se nevleze. Nějaký divný, nezdá se Vám? Kdepak se ty peníze hezky optimalizovaně ztrácejí?? Jestli tady nebude ten základ toho, že majitel je druhý nejbohatší muž v ČR. Asi by to chtělo narovnat … to dotační prostředí, které křiví podnikatelské prostředí úplně nejvíce. A to nepíšu o tom, že kromě dotací existuje další čertovo kopýtko – tak nějak je zákonem zařízeno, že jistou produkci MUSÍ zpracovatelé pohonných hmot od našeho Best-of uskupení kupovat. Asi taky náhoda. Že je výsledkem této politiky fakt, že za chvíli se nebudou moci provozovat motory s nižší EU nesmyslem, protože je to nové úžasné palivo zkrátka nevratně poškodí a klasický benzín už k dispozici nebude, tak to zatím nikomu moc nevadí.

Takže pane Babiši, co tak otevřít téma dotovaných luxusních jízdenek, dotovanými těmi nejmenšími…? Šlo Vám o narovnání prostředí nebo ne? Nebo už je narovnáno a stará Vomáčková a další se Vám mají i nadále skládat na Váši luxusní životní úroveň?

Autor: David Dvořák | neděle 4.12.2016 16:05 | karma článku: 37,89 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik