Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude Babiš premiérem? Sorry ale.

Otázka, která i dnes představuje pro hodně občanů pověstnou jistotu desetinásobku Já si ale myslím, že svou šanci jaksi tzv. prokaučoval.

Andrej Babiš – pro některé štika v zapáchajícím rybníku vypasených profesionálních politiků. Spousta přešlapů je mu odpouštěna jen díky tomu, že není profesionální politik, ale člověk z „té naší strany barikády“. Sbírá hlasy voličů, kteří mají plné zuby kreatur léta chrochtajících u státního korýtka.

Jenže asi bude čím dále více zřetelnější, že to byla a je sázka na špatného koně. Někteří Babišovi vyčítají jeho „nespolupráci“ s STB, někteří mohou spekulovat, jak vlastně přišel k Agrofertu. Dle mého je tohle vše pasé. Komunistická minulost se dotýkala v podstatě každé rodiny a myslím si, že většina lidi je s tím už smířena. Pamatuji, kdy služební výjezd do kapitalistické ciziny obnášel následný pohovor s tajnými, pravidelné výjezdy se umožňovaly výhradně prověřeným lidem a samozřejmě nasledovaly pravidelné raporty na příslušných místech. Shrnuto – spolupracovníci STB dávali pravidelné raporty, vyjíždějící do kapitalistické ciziny dávali pravidelné reporty. Všichni si samozřejmě všimnou toho nebetyčného rozdílu :-). Ovšem, pamětníků jednak ubývá, jednak na to chtějí někteří raději zapomenout, no a dnešní akční generace tohle nemůže z důvodu věku pamatovat. Z této strany Andreji nic nehrozí. Všechno to hravě vyrovná jeho tvrzení, že není jako oni, že maká a dá to tady do richtiku.

Že si údajně někde od někoho půjčil do začátku pár mega ??? No a co – opět stará historie. Stačí poukázat, že Agrofert nedopadl jak OKD nebo Koženého fondy a může šťouraly poslat hrát kuličky.

Že bere dotace?? No dyť je to přeci zemědělství a to se dotuje všude v Evropě. I ten soused Pepa bere dotace na zatravněné pastviny, tak co. Sice prosakuje, že jsou jeho firmy nápadně úspěšné u státních zakázek, jenže to je pro mnohé vzdálené téma. Stejně jako podstata jeho skvělého byznysu, kdy má zákonem zajištěn odbyt svých produktů pro biopaliva a jiné nesmysly, které pak máme tu čest za zvýšenou cenu nakupovat. Že řepka s kukuřicí nejvíce škodí krajině – tohle ve městech nikoho nezajímá.

Jeho problém je jinde. Lehce to začalo Čapím hnízdem. Celý národ si mohl přečíst, že předmětné dotace byly pro malé firmy, což jeho uskupení zcela jistě není. Kouzlení s vyčleněním firmy na dobu platnosti podmínek dotace a následné zpět začlenění sice nese všechny znaky účelového obcházení zákona, ale nechť, není to nesplacený úvěr, ani to nejsou peníze z nějakého vytunelovaného OKD nebo fondu. Ovšem je to první morální kaňka.

Následuje EET, kdy zavedení vtipně rozdělil na etapy, aby případné remcající rozdělil. Tady ovšem dle mého udělal největší chybu, protože nenabídl nic jako reálnou společenskou protihodnotu. Zatím platí, že ve státech, kde nějakou formu evidence tržeb zavedli, se autoři poroučeli. Možná bude Andrej výjimka …. proč ne?? … říká se, že když Ten Nahoře dopustí i motyka spustí. Domnívám se, že by byl miláčkem podnikatelů, kdyby řekl : „zavedeme evidenci tržeb, ale jako protihodnotou bude zrušení každého druhého nesmyslného předpisu a nařízení a hlavně redukce úředníků žijících z Vašich daní.“ Třeba. Jenže vychází najevo, že jeho cílem není prosperita té nejpočetnější skupiny podnikatelů – těch drobných živnostníků a malých firem, kteří nezatěžují soc. systém, starají se sami o sebe a občas někoho zaměstnají, kteří v bohatých ekonomikách tvoří jádro. Očividně je jeho sen jinde. Já pamatuji dobu, kdy živnostníci nebyli, byly jen velké firmy - jedním slovem – katastrofa, průser, dnes by se řeklo výzva. Tehdá se zdražení mléka a rohlíků okamžitě kompenzovalo snížením cen lokomotiv a díky tomu zůstala cenová hladina stejná. A k tomuto stavu Andrejko naší zemi opět nasměrovává. Malé firmy jsou ti parazité, které je třeba uondat příkazy, předpisy, nařízeními a povinnostmi. Zahřívací kolo má za výsledek zdražení a ukončování činnosti. Pro svoji obhajobu se začíná uchylovat k prokazatelným lžím – viz 100% nárůst daní a tržeb za prosinec. Málokoho trklo, že za prosinec předchozího roku nemůže mít žádné relevantní údaje – jen od skupiny měsíčních plátců DPH. Od nikoho jiného. Nespokojenců bude zcela jistě přibývat, stejně tak jako nárůst úředníků placených z vydřených daní. Při celkovém daňovém zatížení někde mezi 65-70% moc prostoru pro větší ždímání ovšem není. Jen si vemte kolik je všech daní – DPH, spotřební daň, silniční daň + dálniční známky, daň z nabytí nemovitosti (pořízené za zdaněné peníze), daň za zaměstnance, sociální zdravotní ….. je toho zkrátka moc a přitom mají stále málo pro své státní velkozakázky, ze kterých je třeba vyšachovat ty malé. Jako např. zde.

A to hlavní nápor přijde 1. března. Už žádné levnější služby bez faktury, slevička za nákup bez dokladů, žádný prodej u cesty, … pokuty jsou totiž likvidační. I ti revizoři budou mít EET :-). Bude přibývat nespokojenců, protože bude čím dál jasnější, že zdražení a zvýšená byrokracie se projeví jen v navýšení počtu státních úředníků a max. zvýšením dotací nebo počtu státních zakázek pro vyvolené. Navíc se začne přetřásat pravý důvod zavedení EET, protože pod něj spadají i eshopy, které z principu věci mají v konečném důsledku jen bankovní transakce. Že nějakých 27 dní před spuštěním není vyřešeno jak na platby přes PayPal, kreditní karty atd. … to je maličkost. Bude jasné, že nejde o zabránění únikům …

A do toho lapálie s korunovými dluhopisy. Causa má v podstatě tři řešení – buď Andrejko dovalil něco přes miliardu v igelitce, což je nezákonné nebo se jednalo o účetní machinace~optimalizace, což je taky nezákonné a nebo Andrejko vytasí výpisy z účtu, kde bude patrné kolik, kdy, odkud a kam poslal. Žádný audit nepotřebuje – stačí ty výpisy, stačí z účetnictví Agrofertu. A kdyby je náhodou ztratili … tak banka je tuším archivuje nejmíň 20 let. Varianta s výpisy se mi ale jeví jako krajně nepravděpodobná. Tato patálie má však velký rozměr morální – miliarda a půl korunových dluhopisů … ha, ha … od jednoho člověka…. ha, ha. Proč asi těch dluhopisů není podstatně méně – třeba tři?? Správně – je to proto, aby Andrejko nemusel platit žádné daně. Přitom má dost, ale asi i on potřebuje o trošku více, i on rád neplatí daně a vyhýbá se jim i za cenu účelového jednání. Licoměrnost jak vyšitá od člověka, který důsledně lpí na vybírání daní i za cenu, že se v nějakém zapadákově zavře nějaká ta hospoda nebo krámek. To, jestli měl Agrofert důvod vydat dluhopisy asi nebude podstatné, protože může klidně tvrdit, že chtěl mít reklamu na oběžné dráze kolem země, ale nakonec z toho sešlo. A že na začátku nemohl mít tolik zdaněných příjmů?? Dle mého kouřová clona, tipnul bych si, že někdo dostal avizo, že peníze přes žádný účet neprotekly. Tohle bude klíčové, nemyslím si, že měl něco přes miliardu na běžném účtě.

Shrnuto – dřív nebo později začne platit „po ovoci poznáte je“, což v případě Babiše znamená zdražení, nárůst státních úředníků, nárůst byrokracie a překážek v podnikání. To je ale pravý opak cesty vedoucí k prosperitě. Navíc má očividně dvojí metr pro posuzování chování daňového poplatníka – jeden platí pro něj a druhý pro ostatní. Proto si myslím, že se nemá stát a nestane premiérem.

Autor: David Dvořák | čtvrtek 2.2.2017 8:08 | karma článku: 35,43 | přečteno: 1102x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik