Dvourychlostní voliči

8. 02. 2018 15:46:46
Poslední dobou se nám tady rozmáhá takový nešvar ... dvourychlostní. Napřed dvourychlostní EU a nyní dělení voličů na hlupáky a echt voliče odevzdání hlasu způsobilé.

Že pro ten správně uvědomělý Západ jsme „ti z východu“, kteří odmítají radostně spolupracovat na zničení své vlastní národní identity a proto by měla být zavedena dvourychlostní EU, jsem si už zvykl. Ovšem v souvislosti s problematikou všeobecného referenda začíná probublávat názor, že i voliči by asi měli být „dvourychlostní“ - tedy ti správně vzdělaní a uvědomělí schopni volit a pak hňupi, kteří by neměli mít možnost odevzdat svůj hlas v důležitých otázkách. Za všechny s tímto názorem se snad nejpřímočařeji vyjádřila novinářka Petra Procházková. Cituji :

Nechci, aby o mně rozhodovali nevzdělanci a tupci, ignoranti s fašistickými sklony a manipulovatelné mozkové trosky.

Když pominu, že přesně tak si představuji výroky stmelující náš národ, pak bych měl pár upřesňujících dotazů.

Začnu jednoduchou otázkou – donedávna byla demokracie spojována s vládou lidu. Už se při nějakém výzkumu přišlo na to, že tento výklad je chybný a správně by mělo být „ ... vládou vzdělaných, příp. řádně proškolených jedinců?

Taky bych měl technický dotaz – jak budou voliči nezpůsobilí odevzdat svůj hlas označeni. Předpokládám, že viditelně přišitá Davidova hvězda na oblečení je asi profláklá, takže bude třeba vymyslet něco jiného. Co tak hlava osla? Stejně tak asi nebude třeba dotyčným zakázat používání chodníku – měl by stačit jen zákaz vstupu do volební místnosti.

Větší diskuzi bude třeba ovšem věnovat požadované vzdělanosti, tedy způsobilosti voličů k hlasování. Vezmu to na příkladech – takový pan Zaorálek ... to je jasný. VŠ vzdělání může doložit diplomem z marxisticko-leninské filozofie a politické ekonomie, takže zcela jistě bude způsobilý. Ale co takový p. Leo Žídek? Byl to tátův spolužák na gymplu, premiant třídy, ovšem jako jediný nebyl připuštěn k maturitě, protože odmítl vstoupit do ČSM. On si sice po propuštění z vězení maturitu udělal v r. 1964, ale celou dobu pracoval v podstatě na dělnických pozicích. A navíc je dnes důchodce, tedy potencionálně ten, kdo mohl skočit Zemanovi na špek. Bude způsobilý volit v důležitých otázkách nebo nebude? Pomůže mu, že z morálního hlediska mu Zaorálek nesahá ani po paty? A co když bude volič technicky vzdělaný a bude mít názory neshodující se s Vašim viděním světa? Přiznáte mu právo odevzdat hlas? A taky ... kdo o tom rozřazení na způsobilé a nezpůsobilé bude rozhodovat? Budou se přezkušovat i zákonodárci, aby se zjistilo, zda rozhodují kvalifikovaně o záležitostech, které nesouvisí s jejich oborem? Budou nějaké prověrkové komise? Nebo ... kde bude ta dělící linie? Rozhodovat ve věcech, kde se očekává „těmi se správným názorem“ přijatelný výsledek bude asi povoleno, ovšem ve věcech, kde se očekává odpor většiny národa budou rozhodovat jen „ti se správným názorem“? Chápu to dobře? Budeme anulovat referendum o vstupu do EU nebo tam výsledek vyhovuje, takže to necháme být. Ono totiž nejde jen o referendum. Jde o to, zda každý hlas má stejnou váhu, zda jsme si jako voliči rovnocenní a rovnoprávní. Pokud připustíme, že segregace voličů je OK, co pak etnická segregace? To už ee? Znovu - kde bude ta dělící linie? Místní zastupitelé a místní referenda ... tam k volení připustíte všechny. Ale co celostátní volby? Vždyť tam hlas nevzdělance Pepy z Horní Dolní může ovlivnit i Váš život, přestože v Horní Dolní nežijete. Necháme ho volit...?... nebo až po přezkoušení z jeho světonázoru? A teď ta největší hrůza – co když bude takový Pepa zvolen do PS? Bude mít právo hlasovat v PS? Nebo bude muset projít nějakým školením a následně přezkoušením?

A když už jsem u té nezpůsobilosti ... daně od těch nezpůsobilých?? ... jejich hlas nechcete, ale peníze?? Peníze Vám budou dobrý?

Já si zkrátka nemyslím, že nevzdělanci a tupci, ignoranti s fašistickými sklony a manipulovatelné mozkové trosky mají jiná práva než já. Nebo Vy ... paní Petro Procházková.

Autor: David Dvořák | čtvrtek 8.2.2018 15:46 | karma článku: 37.66 | přečteno: 1142x

Další články blogera

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 1187 | Diskuse

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 745 | Diskuse

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma článku: 37.74 | Přečteno: 1209 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 580 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 250 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1693

Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...