Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na idnes.cz nepříjemnou pravdu nenajdete ... aneb stažený blog.

Občas napíšu blog na idnes.cz. Poslední byl stažen, protože – dle mého – byl o nepříjemné pravdě, ovšem - dle redakce – nebyl řádně ozdrojován, tedy chyběly odkazy dokládající napsané sdělení.

Čtu hodně a dost – od levice po pravici. A znáte to, některé informace, na které narazíte častěji, Vám zůstanou v povědomí a ty pak máte za něco co snad ani dokládat netřeba. Proto se snažím psát v obecných úvahách a obecných tvrzeních, protože nemám čas z toho dělat disertační práci, kde by vše mělo být řádně doloženo. A mezi námi, už požadavek na doložení zdrojů je někdy úsměvný ... ten „správný“ mainstream o nežádoucích věcech neinformuje, protože zastává názor – o čem se nepíše, to se přeci jako že nestalo. Weby, které poukazují na nepohodlná fakta jsou pak šmahem označeny za populistické, lživé a z tohoto důvodu nevhodné uvádění jako zdroj zprávy. Takže – máte doložit něco, o čem mainstream taktně nepíše, ale předpokládá se doložení „korektními“, „pravdivými“ zkrátka těmi „správnými“ weby. Dokonalá Hlava XXII (pro inkluzivně vzdělané XXII = římskými číslicemi napsané číslo 22 a výraz Hlava 22 nepojednává o velikost lidské hlavy).

Malá úsměvná ukázka korektnosti – možná spíše ukázka, jak se manipuluje s veřejností : na webu Respektu můžete narazit na výsledky průzkumu CVVM – 51% respondentů je pro setrvání v EU a článek je hezky údernicky nadepsán „CZEXIT NECHCEME“. Zprávu o tomtéž najdete i na Novinkách s méně údernickým názvem „Češi referendum o vystoupení z EU nechtějí, většina si přeje zůstat“. Co ale čert nechtěl – na Novinkách na téže stránce je i hlasování čtenářů o tomtéž – ovšem aktuálně je 72% PRO vystoupení. Chyba v matrixu :-)?? Takže máme dozdrojováno následující tvrzení – Češi referendum o vystoupení z EU nechtějí, čtenáři jsou ovšem pro vystoupení z EU. Pozn. pro hnidopichy - schválně jsem nechal "čtenáři" a nikoliv "čtenáři Novinek", protože na takové resp. obdobné hlasování jsem narazil na vícero webech a nevzpomínám si, že by čtenáři někde nepreferovali volbu odchodu. Nepřipomíná to někomu dobu minulou s formulací „Lid radostně buduje socialismus, ale lidi na to s.rou“. A pikantnost nakonec – na rozpor poukázali imperialističtí štváči a rozvraceči ve svém lživém buržoazním plátku ... vlastně pardon, už je jiná doba ... tedy na rozpor poukázali nepřátelé EU a naší demokracie v Putinovém plátku ... Pokud by to snad na novinky.cz smazali, tak tady je odkaz na ten plátek Putinovy úderky.

Teď k blogům na idnes.cz. Chtěl bych znát statistiky, protože mám subjektivní pocit, že jednak blogerů ubylo a jednak až podezřele chybí blogy na ožehavá témata. Ale na pracovišti nebo v hospodě tyto diskuze nabývají na síle – asi něco nebude, jak se prezentuje. Kde jsou blogeři poukazující na nepohodlné myšlenky? Podle mého byli odejiti – funguje to totiž následovně : napíšete blog a je vystaven na „titulní“ straně, čímž je primárně dostupný všem návštěvníkům idnes.cz. Pak dostanete mail, že Váš blog porušuje „Kodex blogera“ a je z titulní strany stažen, přičemž není smazán – jen je označen jako soukromý. Tedy existuje, ale pro návštěvníky je prakticky neviditelný. Je to něco jako nezdražujeme, jen upravujeme ceny. Prašť jak uhoď ... asi je to proto, abyste nemohli říkat, že Vás smazali. Admin Váš blog přece nesmazal, jenom přesunul někam, kam nikdo sám od sebe nezavítá. A dle mého - požadavek na doložení nepohodlných vět musí být jako selekce dost efektivní. Pravda je totiž taková, že doložit vše zdroji je celkem náročné. Admini a novináři na idnes jsou v práci, ale bloger píše ve svém volnu - a asi proto to hodně blogerů vzdá s nepohodlnými tématy. K dokonalosti je to dotaženo i v následujícím - jste informováni, že po odstranění příčiny stažení, bude blog vrácen tam, kde byl ... přesněji s původním časem zveřejnění, tedy většinou se ocitnete již na druhé stránce blogů (mezitím totiž byly zveřejněny další), kde je čtenost samozřejmě výrazně nižší. Ve finále tak účelu bylo demokraticky dosaženo – ideologicky závadný blog si přečetlo výrazně méně lidí.

Závadný blog je zde a má nadpis „Když zadržet miliardy USD je demokratický počin, ale kamióny zločin“. Blog je poukázáním na chucpe USA – díky jejich sankcím přichází Venezuela o miliardy, dopad je na ty nejchudší a nejbezbrannější (vrchnost se k penězům vždy dostane jako první), ale pak pošlou pár kamiónů a vyřvávají, že jejich zadržení je málem zločin proti lidskosti. Když mi přišlo oznámení o stažení, obratem jsem poslal mail s dotazem :

Zdravím, netušil jsem, že je nutno dokládat v tisku velmi frekventované zprávy, příp. logické závěry.
O které nepravdy Vám jde?
- o žluté vesty?
- o Katalánsko?
- o vylidňování Ukrajiny?
- o sankcích USA?
Děkuji za odpověď.
D. Dvořák
P.S. Mimochodem - zdroje byly v době stažení v diskuzi pod blogem.

a zajímavá byla odpověď :

Dobrý den,

nejde ani tak o to, že by to byly nepravdy, jako čistě o to, že žádné informace v textu uváděné nejsou zdrojovány. Což – zvlášť pokud uvádíte konkrétní čísla – samozřejmě být měly.

S pozdravem

Důsledné dozdrojování najdete v dalším blogu zítra  ...

Autor: David Dvořák | středa 6.3.2019 18:38 | karma článku: 33,75 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik