Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stran je dost, VKml by možná měl udělat něco jiného.

Politických stran je u nás mnoho, politická scéna je ukázkově roztříštěná. Navíc, historická zkušenost ukazuje, že příprava na minulé války není to pravé ořechové.

Žijeme v době, kdy se veřejně diskutuje fakt, že rozdělení na tradiční levici a pravici je neaktuální. Není většího důkazu, než podpora komunistů vládě nejbohatšího kapitalisty. Touto optikou to odpovídá představě ledového kluziště v pekle. Zkrátka trvat na historickém dělení na „pravice-levice“ je stejné, jako dnes v generálním štábu mudrovat nad obnovou Maginotovy linie nebo bunkrů v našem příhraničí.

Dále je asi potřeba se smířit se dvěma fakty :

  • klasická novinařina (ve smyslu denního tisku) je překonaná, stejně jako doba, kdy mainstream dokázal nezpochybnitelně utvářet veřejné mínění. Vždy se totiž najde nějaký Jouza, který pohotově poukáže na případný dvojí metr nebo přímo lež mainstreamu – ať už odkazem na video nebo jinde zveřejněná, ovšem jinak zamlčovaná, nepohodlná fakta. Manipulační prostor mainstreamu se zkrátka výrazně zmenšil a zmenšuje. "Zlaté časy", kdy bolševik spustil rušičky rádií, příp. napsal bludy do RP a bylo vymalováno, jsou pryč :-). Dnes s nepříjemnými fakty přicházejí "alternativní", "proruská" a já nevím jaká ještě fake-news media, ale nakonec se ukáže, že na každém šprochu pravdy trochu. Mimochodem - víte jaký je rozdíl mezi mainstreamem a těmi alternativními médii? No, rok ... max dva :-).
  • dnes je doba internetu, což obnáší možnost „okamžitého kontaktu“ s realitou, možnost „okamžitého průzkumu“ názorů, zkrátka nic nebrání např. dílčím internetovým referendům ~ průzkumům. Současná politická elita tímhle směrem nepůjde, protože by bylo černé na bílém, že zastupují pouze sebe a ne voliče, že zkrátka jednají proti vůli většiny svých voličů. Do voleb je relativně daleko, což umožňuje vydiskutovat v dostatečně dlouhém časovém období nejzásadnější otázky. Tady by klidně mohlo být heslo : Zajímejte se o politiku nebo se politika začne zajímat o Vás – o Vaší peněženku, o Vaší svobodu.

Navíc je potřeba si uvědomit zásadní věc, která se neliší od dob bolševika – tehdy i dnes zvolení zástupci konali a konají proti většinovému názoru společnosti. Zkrátka nezastupovali voliče. Vychovávali voliče a klamali. Pamatujete na "Naše sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce"? Tak nějak se ujalo, že v předvolební kampani se může lhát, jako když Rudé právo tisklo – a to naprosto beztrestně. To že byli někteří zvoleni de-facto na základě vědomého podvodného slibu pak přebijí tvrzením „byli jsme demokraticky zvoleni“, proto máme právo .... k tomu a tomu, většinou pravému opaku z předvolebních slibů. Houbelec, někteří se doslova a dopísmene na svá místa prolhali. Zkuste vy napsat inzerát „prodám zánovní auto, najeto 2000 km“, vyinkasovat peníze a dodat 15 let starou rozpadající se rezavou plečku s natočeným půl miliónem km. Ze zdravou kůží to nepřežijete. Politici dělají větší svinstvo a ještě je máme oslavovat.

Zkrátka, pokud VKml založí další stranu, ničemu nepomůže. Přibude jen další subjekt, který bude „lovit“ ve vodách existujících stran. Vystaví nový moderní bunkr v Maginotové linii nebo našem příhraničí. To, co tady chybí je sjednocení schopných, kteří jsou rozeseti v malých stranách.

Dle mého – VKml by mohl iniciovat utvoření „jednorázového hnutí~kandidátky“ z osobností jemu podobných pro volby 2021 a formulovat několik nejzásadnějších aktuálních otázek, ovšem vč. toho, jaký postoj by k nim jednotliví kandidáti zaujali. Vynechat fráze, sdělit konkrétní postoje a založit to na spolupráci – strana XY nominuje toho a toho, protože ... Získají všichni – v případě úspěchu se i ta malá strana zviditelní a prosadí aspoň část svých myšlenek, na druhé straně voliči by mohli být v očekávání konkrétních skutků a ne výmluv na základě prázdných dutých frází. Lid zajímají určitě vize, ale lidi-voliče zajímá co bude na konci měsíce, co se jich aktuálně dnes a v nejbližší budoucnosti dotýká. Tak to je. Hesla „Více Evropy“, „Neuhneme“, „Spolupráce středopravicových stran musí začít hned“ a podobné nic neříkající fráze, bych nechal lepšolidem. Dle mého, voliče zajímají skutečná reálná současná témata a HLAVNĚ jaké budou k nim zaujaté postoje.

Dovedl bych si představit následující aktuální otázky :

  • legislativa =>počet právních norem je neúnosný (je jich přes milión). Pokud má být totiž právo akceptované, musí být srozumitelné a předvídatelné. Při současném stavu ovšem kdokoliv může „dostat“ kohokoliv. V tom galimatyáši se už nevyznají ani právníci. Obecné pravidlo, že za 1 nově přijatou normu musí být 2 zrušeny bych viděl jako opodstatněné.
  • Počty úředníkú => to samé ... 1 za 2. Při tomto nekompromisním tlaku by se brzo zjistilo, co je pro chod státu OPRAVDU nezbytné.
  • obrana => jeden extrém byla dvouletá vojenská služba, druhý je současný stav, kdy počet vojáků je tak k týdenní ochraně většího okresního města. Inspirací by mohlo být Švýcarsko – krátký povinný výcvik, dobrovolné cvičení záloh, kdo absolvuje, může mít doma zbraň a výbavu. Použití zbraně při obraně pak tolerováno, při útoku bráno jako přitěžující okolnost.
  • potravinová soběstačnost => dotací se asi v EU nezbavíme, ale původně byly myšleny pro podporu malých farem. Proč vozit brambory z Francie a Španělska, ničit těmi kamióny cesty a ovzduší, když mohou být domácí? Proč se má babka zelinářka ťukající každý prodaný lupen zelí do EET daněmi skládat na dotace pro nejbohatšího lumena, který eráru zaplatí násobně méně, než pak vyinkasuje na dotacích? Proč mají zemědělci dostávat peníze za nezemědělčení, resp. za zatravnění? Řešíme sucho, ale pak podporujeme "nezemědělčení", což má na vznik sucha zásadní dopad.
  • dá se pokračovat otázkou postoje k migraci, k EU, k podpoře mladých rodin (zejména bydlení) a zakotvení rodiny vůbec, politické neziskovky, atd. Těch bodů by nemělo asi být více jak deset – ať se nerozmělní zásadní myšlenky.

Těžko odhadnout, co VKml udělá. Asi se dá předpokládat, že se z politiky nestáhne a něco mi říká, že nepůjde ani „starou klasickou cestou“. Je to praktik, realista se schopností vypíchnout podstatné ... tak jako voliči vyčkejme s čím přijde. Třeba bude nevolitený, ale třeba prorazí a navíc praktickým směrem.

Autor: David Dvořák | úterý 19.3.2019 10:20 | karma článku: 27,73 | přečteno: 701x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik