Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejdražší volební koblihy na světě.

Andrej má pravdu, když tvrdí, že Agrofert nic vracet nebude. Pravda bude nejspíše taková, že při dalším transferu peněz z EU do ČR bude z posílané částky strženo to, co má být vráceno.

Obecně platí pravidlo, že můžete krátkou dobu lhát všem lidem a trvale lhát některým lidem, ale nemůžete trvale lhát všem lidem. Co se týče lhaní, domnívám se, že se dostáváme do finále. Největší potíž ale je, že není na obzoru někdo, kdo by Babiše nahradil. Kalousek ...? .. si děláte srandu, Hamáček ..?.. bezvýrazný Fiala..? .. ee nevidím osobnost typu Klause nebo Zemana .. ale kdo ví...

Zpátky k věci, už nám bylo vysvětleno, že dotace pro malou a střední firmu může obdržet i firmička z impéria Agrofertu. Poukázání na kouzlení s hodnotami akcií (Profrost. as.) na časové ose při stanovování jejich ceny je účelofka a lež. Taky nám jistě bude Geobbelsovsky vysvětleno těch 100 miliónů pro Agrofertí PENAM rádi zaplatíme ze svého, protože k žádnému pochybení nebo - nedej Bože - porušení zákona nedošlo. Prostě fše je účelofka, spiknutí .. a sprostá lež.

Jenže padla kosa na kámen - ten kdo dotace poskytuje došel k závěru, který je každému Čechovi (vč. inkluzivně vzdělaných) celou dobu jasný. Andrejko stojí na vrcholu exekutivní moci a přitom má zájem, aby Agrofertí skupinka prosperovala. A že svému odloženému Agrofertu přihrává malou domů..?? Těch signálů je více a jen připomenu – kdysi byli tři výrobci biosložky do paliva, na dva zaklekl FÚ a tak nezbývalo, než aby celé břímě zajištění dodávek pro zákonem stanovený odkup do paliva vzal na svá bedra Agrofert. A je tady snad někdo, kdy by za tuto obětavost Andrejkovi nadával? Opováží se někdo? A možnosti v dotacích popisuje právě auditní zpráva.

Co bude dál? S pravděpodobností hraničící s jistotou bude některý další dotační transfer peněz z EU do ČR ponížen o to, co EU bude nárokovat zpět. Taky je celkem pravděpodobné, že Babiš, resp. Agrofert, bude tvrdit, že z jejich strany k žádnému porušení zákona nedošlo – a možná budou mít i v některých případech pravdu. Celé to je ale o tom, že Babiš vahou své moci uzpůsobil dotační hřiště tak, Agrofertu se umožňuje jedna penalta za druhou – a proto vítězí, má nejvíce bodů a vyřazuje jednoho protihráče za druhým. Prezentace výsledků může být pravdivá, potíž je, že se k nim propracoval podlým způsobem.

Takže, je celkem jisté, že ČR nedostane proplaceno to, co již de-facto zálohově proplatila na dotacích skupině Agrofert. Taky je slušná pravděpodobnost, že Agrofert nic vracet nebude. Co by z toho vyplývalo? ... no přeci, že jsme měli nejdražší volební koblihy na světě. Po obohacení světového ekonomického slovníku o slovo „tunneling“ budeme mít tak další primát.

Měl bych jenom hypotetickou otázku, co by se dělo, kdyby se tato situace týkala konkurenční firmy Agrofertu. Něco mi říká, že v rámci péče řádného hospodáře by FÚ již dávno vydal zajišťovací příkazy a příslušný úřad by v rámci předběžné opatrnosti zatím pozastavil vyplácení dalších splátek dotací. Že se tak neděje jistě nemá nic společného s faktem, že beneficient svěřeneckého fondu, kde je odložen Agrofert, je toho času premiérem, tedy tím, kdo mj. jmenuje a může odvolat ministra financí. Pro úředníky bych ale měl jeden vzkaz – Babišovy dny jsou sečteny a v budoucnu mohou padat nepříjemné otázky, proč dotyčný úředník nepostupoval s péčí řádného hospodáře. Pod každou smlouvou je totiž někdo podepsaný a doba houstne, není celospolečenská nálada tolerovat flagrantní nehospodárnost, resp. zlodějny. A Babiš, který naštval dost lidí, může posloužit jako modelový příklad, jak by se stát měl vypořádat s pochybeními. Stačí, aby si to vzal někdo jako politický program a nepůjde to zastavit, nebudou jen padat hlavy, ale bude se posílat i do tepláků.

Ještě si tak přemýšlím, zda by Andrejko měl problém s EU, kdyby ji šel patřičně multikulturně na ruku. Co je pár stovek miliónů, když můžeme přehlížet stínání, bičování a vůbec absenci demokracie u našich kámošů v Saudské Arábii... Na druhou stranu, otázkou by pak bylo, zda by doma vyhrával volby s jasně prounijní politikou.

Babiš udělal (dle mého) chybu na začátku – kdyby se postavil a řekl, že má dost a nyní pročistí podnikatelské ovzduší od přebujelé byrokracie, sníží počet úředníků a zredukuje počet právních norem aspoň do stavu, kdy mu boudou rozumět min. právníci, tak by se zapsal do českých dějin. On se sice zapíše i tak, ale jinak než by chtěl – nárůst byrokracie, nárůst úředníků, další zaplevelování právního řádu ... a odchod s ostudou. A to všechno, vč. decimace drobných podnikatelů jenom proto, že chtěl mít ještě o trošku více.

Autor: David Dvořák | sobota 1.6.2019 14:41 | karma článku: 24,73 | přečteno: 528x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,22 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik