Být poradcem čínské vlády pro Česko ....

9. 09. 2020 13:13:13
Měl bych čistě teoretickou úvahu co by kdyby ... kdybych byl Číňanem se znalostí českých poměrů a navíc poradcem čínské vlády pro Česko.

Samozřejmě se jedná o reakci na akci držáku obleku s charismem mokrého hadru. Fakta jsou následující:

Náš ústavní činitel č. 2 rozzuřil Číňany tak, že na chvíli opustili diplomatický protokol a bez (diplomatického) obalu řekli, co hodlají udělat. V tomto bodě bych všem připomenul, že v diplomacii se má mluva trošku jinak a vybočení se bere jako těžké faux pas. Např. ... i když Vám protistrana lže, jako když ČT09 vysílá, pak nemůžete a nesmíte natvrdo říci ... Vy lžete!. Diplomat to musí vyjádřit trošku jemněji - např. .. "pane/paní o vašich názorech by se dalo s úspěchem pochybovat" ... a všichni v sále ví, že právě bylo řečeno, že dotyčný(á) lže jak když Rudé právo tisklo. V tomto prostředí pak přímočaré vyjádření o tvrdé odvetě musí být (a bylo) všemi odsouzeno. Tohle ovšem svědčí jen a jen o tom, že Číňané byli fakt vytočeni. USA a jejich patolízalové si tak mohou připsat pomyslný bod za úspěšné kopnutí do obra.

Druhým faktem je, že cesta našeho politika byla proti výslovnému nedoporučení prezidenta, předsedy vlády a ministra zahraničí. A troufnu si dodat, že i většiny občanů sledující politiku a zájmy České republiky.

Dalším a nejpodstatnějším pak je, že Čína tuto akci nemůže nechat bez odezvy. Pokud při budování své pozice mocnosti č.1 nechce "ztratit tvář", pak si v žádném - a to podtrhuji - opravdu v žádném případě nemůže nechat líbit, z globálního hlediska naprostou nulou, resp. nějakou montovnou bolestivé kopnutí do kotníku. Pokud by to zůstalo bez odezvy, pak obdobných akcí bude jen a jen přibývat až všem dojde, že Čína nikdy nic neudělá a jen má silné řeči ... tedy dříve nebo později by byla všem pro smích a na pozici světového lídra by mohla zapomenout. S tímto faktem můžeme i nesouhlasit, ale to je tak jediné, co můžeme dělat. Pravidla hry o tom, kdo má největšího pindíka jsou jasná a nekompromisní.

Jako hypotetický čínský poradce vlády bych přesto prezentoval a zdůvodnil názor, že při znalosti českých poměrů bych viděl, jak neztratit tvář a situaci využít v náš (čínský) prospěch. Navrhl bych, aby velmi tvrdé opatření směrovaly výhradně proti ekonomickým zájmům těch, kteří s cestou souhlasili a stranám, které cestu vyzdvihovaly a obhajovaly vč. jejich sponzorů. Ale hlavně, toto rozhodnutí bych veřejně prezentoval. Něco na způsob - uznáváme, že cesta Vašeho politika se uskutečnila proti doporučení prezidenta republiky, předsedy vlády a ministra zahraničí a dle našeho názoru i proti zájmům většiny občanů, kteří si přejí bezproblémové vztahy s naší republikou a proto naše opatření budou směřovat výhradně proti politikům, kteří veřejně cestu podpořili, proti stranám, které dělaly to samé a samozřejmě proti subjektům, které výše uvedené podporují jak verbálně, tak sponzorskými dary. A na závěr bych si neodpustil něco ve smyslu, že dle této skupiny jsou ideje výše než obyčejné groše, takže v podstatě budou opatření v souladu s jejich viděním světa.

Praktický dopad by pak byl ten, že skupina usilující o dobré vztahy s Čínskou republikou by nebyla poškozena a odpůrci dobrých čínských vztahů by pak byli oslabení. Tohle by navíc bylo v pořádku i z pohledu zájmu Česka jako celku, protože není naším zájmem se odpoutávat od nastupující velmoci, ale naopak od těch, kteří nás vedou opačným směrem.

Bohužel můj vliv na dění je nulový, takže jsem zvědav, kdo to odnese. Zatím se mluví o klavírech Petrof za pár miliónů Kč a něco o ohrožených stamiliónech firmy Breno. Současně pronikají zprávy o častých návštěvách na čínském velvyslanectví, což by mohlo signalizovat, že se hledá řešení, při kterém Česko nebude úpět jako mravenec pod čínskou botou a současně Čína neztratí tvář. Uvidíme ...

A na závěr - možná někdy vznikne i něco jako "Tabule hanby ČR", v tom případě by pak mělo být pamatováno nejen např. na Bakalu nebo Kalouska, ale nově i na Vystrčila. A proč si myslím, že by nějaká "Tabule hanby" mohla pomoci? Pamatuje na Grosse? ... ten před odchodem k tomu nejvyššímu doslova žadonil o odpuštění u svých spoluobčanů ... ono totiž jsou věci, které si za peníze nekoupíte, např. čest nebo veřejné uznání.

Licence článků: k volnému převzetí za účelem zveřejnění.

Autor: David Dvořák | středa 9.9.2020 13:13 | karma článku: 23.91 | přečteno: 520x

Další články blogera

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 38.38 | Přečteno: 1187 | Diskuse

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma článku: 26.91 | Přečteno: 745 | Diskuse

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma článku: 37.74 | Přečteno: 1209 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.08 | Přečteno: 526 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 250 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1693

Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...