Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Neumíte počítat, autore.

0 0
možnosti

700 mld. jsou hrubé náklady na obsluhu dluhu, tedy včetně uhrady splátek (na které si ovšem půjčujeme). Dluhová služba na rok 2020 byla plánována ve výši cca 50 mld. Kč. Bude ovšem až o 10 mld. vyšší.

Většina zdrojů těch "odtékajících" dividend by tady bez cizích investic nebyla. Sice byste nemohl lkát nad odtékajícími penězi - ale lkal byste nad sociálními náklady na nezaměstnané a nad nízkými příjmy státu.

4 0
možnosti

Pan autor jakoby napsal, že na jeho mzdu se skládají všichni ostatní občané ČR. Je to stejná mentální kravina.

0 0
možnosti

P15e46t26r 98B81u53r45i75a52n

27. 6. 2020 13:04

Státní rozpočet na rok 1989 byl 223 mld. Kčs. Státní dluh uskutečňovaný skrze Státní banku byl tehdy 3,7 mld. USD, tedy 114 mld. Kčs, tedy polovina státního rozpočtu. K tomu 78 % všech výrobních prostředků (budovy továren, stroje a přístroje, které slouží při výrobě zboží) v ČSR a 53 % % v SSR bylo odepsáno (z důvodu opotřebovanosti, apod.). Navíc mnoho státních podniků bylo významně zadluženo. Škoda Mladá Boleslav – 800 milionů korun, Škoda Plzeň – 500 milionů korun. Z toho plyne, že v roce 1990 měl náš stát vnitřní dluh, který splácíme dodnes. Vnitřní dluh = zadlužené podniky, nevyhovující vybavení podniků, státní budovy v dezolátním stavu, památky, katastrofální pozemní komunikace apod. Nebyli jsme členy ani MMF, ani SB, naše měna byla nekonvertibilní s ostatními z důvodu jejího nepokrytí. Z toho důvodu jsme byli UNESCO stabilně zařazeni mezi rozvojové země.

Vnitřní dluh České a Slovenské Federativní Republiky (ČSFR) byl v roce 1990 odhadován na půdě Federálního shromáždění souhlasně Zemanem, Komárkem i Kočárníkem shodně na 1.600 mld. Kčs. To je více, než sedminásobek státního rozpočtu. Dnes by to odpovídalo vyčíslení zaostalosti země cca 11,5 biliony Kč. Velká gratulace.

4 0
možnosti
Foto

Pokud 1 600 miliard korun odpovídá dnešním 11, 5 bilionů Kč, tak lze pouze gratulovat k výši inflace. Ale ono ta velikost dnešního vnitřního dluhu, dokonce toho spočítaného není zase tak nízká:

Z celkových investic za osm bilionů korun v Národním investičním plánu je určeno zhruba 6,2 bilionu, tedy 77,4 procenta, na investiční akce v dopravě.

Tou částkou 3,7 miliard dolarů míníte co? To jsme si na krytí schodků státního rozpočtu půjčovali v zahraničí?

Mimochodem Zahraniční dluh České republiky ke konci loňska činil téměř 4,384 bilionu korun, z toho 74 činí zadluženost firem.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS