Čapí hnízdo – je výkon práva závislý na předvolebních výsledcích?

Vše nasvědčuje tomu, že z Právního řádu ČR se stává taková nezávazná informační brožurka, jak by to asi mělo vypadat …

Rozhodnutí v kauze Čapího hnízda se opět odkládá. Původně mělo být rozhodnuto vloni, rozhodnutí však bylo odloženo do konce března 2017 a nyní opět odklad … právo-neprávo, jde o politicky citlivou kauzu, přece ni …

Pojďme se podívat, co z našich daní dobře placení vysoce kvalifikovaní kriminalisté a státní zástupci už více jak rok řeší :

Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 do holdingu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá firma dosáhla na evropské dotace ve výši padesát milionů korun. Firma z koncernu Agrofert by ji podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy koncernu.“ a porovnávají to s faktem že … Dotace byla určena pro malé a střední firmy, což Agrofert není“.

Něco mi říká, že i tomu poslednímu chovanci Chocholouškova ústavu tady něco nebude sedět – firma z jednoho z největších hospodářských uskupení vysaje dotaci pro malé a střední podnikatele. Opět je na místě legitimní dotaz, když tady očividně něco za 50 mega nesedí, proč někdo nesedí?

Můžeme se na kauzu dívat z různého úhlu pohledu a vždy dojdeme k závěru, že se jedná o vysoce nemorální, účelové jednání poškozující ČR a právní systém, přesněji - jedná se účelové obcházení práva. Ekvivalentem v jazyku lidu je … sviňárna, prasárna. Z přednášek o ústavním právu jsem si odnesl to nejpodstatnější ... že cokoliv proti právu začíná - zjednodušeně - porušením Ústavního pořádku. V tomto případě – účelové obcházení zákona destruuje nebo chcete-li podkopává právní systém a víru v něj, tedy narušuje společenský konsensus nezbytný pro fungování práva. A z tohoto úhlu pohledu se zcela jistě nejedná o ústavním právem podporovanou nebo tolerovanou činnost.

Jak jsem již psal, můžeme se na to podívat různým pohledem :

- z pohledu EU jsme místo, kde lze zákony ohnout tak, že firma z největšího holdingu „splní“ kritéria pro malou a střední firmu. Asi ne nadarmo jsme byli zařazeni zpět mezi rozvojové země.

- z pohledu ekonomiky ČR – jeden z nejbohatších lidí nasměroval dotaci pro malé a střední podnikatele do své firmy, čímž rozhodně nepřispěl k rozvoji malého a středního podnikání. Přesně naopak - obcházením práva připravil o příležitost k rozvoji některého malého nebo středního podnikatele jen proto, aby nahamounil víc pod sebe, protože má asi stále málo.

- z hlediska pohledu občanů na dotace – nikdo „obyčejnému Pepovi“ nevyvrátí fakt, že dotace jsou jen pro vyvolené, ve svém důsledku jen zvyšují bohatství nejbohatších a žádat o ně bez „známosti nebo politické podpory“ je ztráta času.

Ovšem nejhorší dopad je na právo v ČR – všichni vidí, že v případě A. Babiše je právu nadřazen fakt, že se jedná o „politicky citlivou kauzu“, kdy volební výsledek může mít fatální dopad na vyšetřovatele ať dnes rozhodne tak nebo onak. Nevím jak vy, ale přesně tak si představuji nezávislé vyšetřování. Zatím to vypadá tak, že A. Babiš může účelově obcházet zákon …. nevím ale, jestli to je dobrá nebo špatná zpráva pro podnikatele, které státní moc za účelové obcházení zákona sankcionovala – ať již finančním zrujnování po doměření daní nebo ztrátou osobní svobody.

Jedno vím ale jistě – dopad na právní povědomí občanů je a bude destruktivní, protože jakýkoliv systém, má-li fungovat, potřebuje široký konsenzus v tom, že se pravidla budou dodržovat a nikoliv vyčůraně obcházet, aby skutečnosti bylo formálně učiněno zadost. Pokud všichni vidí, že jedna vyčůranost projde, budou následovat další od ostatních, což ve výsledku pasuje daný systém do pozice nezávazného a pouze informativního doporučení, jak by to asi mělo být …

A naprosté chucpe pak je, když protagonista největších účelových obcházení práva všechny ostatní tituluje „zloději co kradnú ….“ a důsledně vymáhá pod nemalými sankcemi striktní dodržování práva po ostatních. To už je chucpe na druhou.

Blíží se volby a dle mého je třeba nasměrovat chod věcí veřejných zpět k normálu. Politik, který chce získat můj hlas ve volbách si může přečíst co za něj požaduji.

https://www.facebook.com/smlouvasvolicem

Autor: David Dvořák | úterý 28.3.2017 13:22 | karma článku: 32,29 | přečteno: 737x
  • Další články autora

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98

David Dvořák

Koronavirus - fakta a logika

28.2.2021 v 11:26 | Karma: 32,04
  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik