Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když zadržet miliardy USD je demokratický počin, ale kamióny zločin

Za bolševika sdělit pravdivá, ale nepohodlná fakta obnášelo antisocialistický cejch v kádrových materiálech. Dopad pak byl na celou rodinu vč. dětí. Dnes jde jenom o cejch rusofila, člena Putinovy úderky...a ban na FB...zatím.

Bývalí i současní kádrováci se k těmto praktikám uchylují, když dochází argumenty a jejich vidění světa je tak v ideologickém ohrožení. Ale já se domnívám, že pouze věcná diskuze může společnost posunout vpřed. Většinou to je totiž tak, že část pravdy má každá strana, jen se liší množství správných argumentů vyřčených tu jednou, tu druhou stranou.

Co se týče Venezuely, tak si např. myslím, že tamní situace je pro mnoho Čechů možná schizofrenní. Na jedné straně máme vlastní zkušenost s dlouholetým „budováním socialismu“, na druhou stranu krátkou zkušenost z kapitalismu. Známe tedy „obě strany barikády“. A teď proč schizofrenní ...

Dnešní mainstream situaci prezentuje – darebák Maduro nevpustil kamióny s humanitární pomocí do země a tím spáchal zločin. Projevil se tak jako diktátor, kterému nezáleží na vlastních občanech, kterým odmítl poskytnout chybějící léky a základní potraviny. V tomto duchu toho lze napsat více ...

Ovšem naše zkušenost nám napovídá, že socialistický mainstream by napsal – poté, co USA zadržují miliardy USD venezuelských firem v US bankách, přichází s naprostým výsměchem – posílají pár kamiónů cetek. Nebyla by větší pomoc neblokovat např. peníze za ropu, kterou US firmy odebraly?

A jsme u jádra jednoho nepohodlného faktu. USA se přeci netají s tím, že platby za venezuelskou ropu podléhají sankcím a tedy jsou blokovány – již delší dobu. Některé odhady uváděly 250 miliard zadržených USD, jiné 350 miliard USD. Tohle je ale jedno – i kdyby to byla 1 miliarda USD, pak se jedná o JEDEN TISÍC miliónů USD za odebranou ropu. Kolik je to asi kamiónů „humanitární pomoci“? Shrnuto a podtrženo – nepohodlným faktem je, že USA zadržují peníze Venezuely a neumožňují za ně dodávku zboží, které Venezuelci potřebují a rádi by zaplatili. A to v rozsahu velkém, s výrazným dopadem na Venezuelany. Ovšem pak se nezdráhají prezentovat pár kamiónů jako „zásadní“ humanitární dodávku pro venezuelský lid, kdy jejich zadržení je málem zločin proti lidskosti. Nezlobte se, ale být tamním občanem, který sleduje dění, tak ty kamióny jdu podpálit i za cenu, že budu hladovět ... stejně jako ruský tank, který nám přivezl v 68 „bratrskou pomoc“.

Celkem se divím některým spoluobčanům – rok 1968 a dál je dodnes národní neuralgický bod. A přitom v principu nejde o nic jiného. Nám tehdy Kreml „zařízl“ zvolené zástupce a dosadil normalizátora, který si pak vybral další ze stejné smečky. Nikdo neví, jak bychom dopadli bez zásahu Kremlu – jestli hůř nebo lépe. Podstatné je, že někdo rozhodl za nás ... nadiktoval nám co bude jako svoji kolonii. A dnešní USA dělají to samé, vždyť ten Guaidó na prezidenta ani nekandidoval. Zkrátka, nechal bych to na Venezuelanech.

Osobně si myslím, že bolševik dojel hlavně na fatální rozdíl mezi propagandou a realitou. A současný mainstream jede už po stejné koleji. Sice v navoňaných vagónech, ale po stejné trati do záhuby. Příkladů je mnoho – že z Venezuely emigrovalo mnoho občanů?? ... a je jich více než 10 miliónů odstěhovaných Ukrajinců?? ... pssst, Ukrajina je kámoš .... No a co Katalánsko? Tam přeci občané poklidně a spořádaně projevili svou vůli ... proč se nepereme za katalánské představitele, kterým reálně „demokraticky“ hrozí 25 let a jsou v lochu?? ... je Guaidó taky za katrem?? ... že není?? ... takže Maduro je větší demokrat než představitelé Španělska?? Co žluté vesty ve Francii?? ... vždyť tam už jsou mrtví a těžce zranění ... proč USA nedávají dohromady koalici ochotných ke změně Macronova režimu mlátících svoje občany již několik měsíců ...

Dáte-li si fakta dohromady, vyjde Vám, že o žádnou demokracii, vůli ani blaho občanů nejde. Maj nás za hňupy a jen předvádí frašku na úrovni ... a to vím naprosto přesně ... pana Potěmkina .. a na jeho počest tak budujeme potěmkinovu demokracii!

Dle „Kodexu blogera“ musí být u blogů na titulní stránce uvedeny zdroje pro napsaná tvrzení. Berte tedy tento blog jako druhou část, ve které dokládám zdroje, na základě kterých jsem napsal to co jsem napsal.

"Cílem mých myšlenek bylo poukázat na chucpe USA – díky jejich sankcím přichází Venezuela o miliardy, dopad je na ty nejchudší a nejbezbrannější (vrchnost v každém režimu se k penězům dostane jako první a to za každou cenu), ale pak pošlou pár kamiónů a vyřvávají, že jejich zadržení je málem zločin proti lidskosti. Jelikož je tenká hranice mezi „všeobecně známými fakty“ a fakty, které je třeba doložit zdrojem, doplním tyto pro všechna (podle mého) tvrzení, která vykreslují obraz vidění světa nekorespondující s mainstreamovou propagandou. Nyní tedy přišel čas na doplnění zdrojů ...

Dle mého, v blogu jsou v podstatě dva číselné údaje a to uvedeny jako „vedlejší“ informace neboť o nich blog není. Není to pojednání o migraci Ukrajinců ani to není pokus o přesné vyčíslení ekonomických škod způsobených sankcemi. Samozřejmě ozdrojuji i ty. Blog je o farizejství, chucpe, principu nebo morálce chcete-li a to na základě mediálně často propíraných faktů.

Nu což – kodex vyžaduje ozdrojovat myšlenkové pochody blogera, tak se tedy pokusím uvést, jak jsem ke všem vyjádřeným názorům došel.

V perexu blogu tvrdím, že za nepohodlné názory dostanete „ban“ na FB - myšleno zákaz, smazání příspěvku apod. FB nepoužívám, proto jsem čerpal z mediálně atraktivních zpráv zde a zde.

Dále to vezmu od těch jednodušších a známějších faktů :

Katalánsko – na zprávu o souzení katalánských představitelů narazíte mj. na webu mezi správnými demokraty nejsprávnějším ... ČT24. Na zprávu, že Guaidó porušuje taky přímo ústavu, tentokrát ale Venezuelskou, najdete např. zde a zde. O tom, že na rozdíl od katalánských představitelů nesedí v báni je zdroj zde. Znovu tedy kladu otázku – mám snad Madura považovat za většího demokrata než představitele Španělska, když své politické protivníky nezavírá za katr?

Žluté vesty ve Francii – tady je zpráv opravdu přehršel. O tom, že francouzská policie postupuje brutálně je např. odkaz zde nebo zde. Že jsou těžce ranění v přímé souvislosti se zásahy ozbrojených složek je najdete např. zde a zde. Odkaz na zdroj, že jsou v souvislosti s neustále trvajícími demonstracemi mrtví najdete např. zde. A např. na wikipedii můžete najít důkaz, že demonstrace trvají už několik měsíců. A taktéž se znovu řečnicky ptám – už USA organizují koalici ochotných s mottem „Macron musí jít“??

Ukrajina a úprk obyvatel – „od pasu a z hlavy“ jsem v blogu uvedl číslo 10 miliónů emigrovaných. V diskuzi pod blogem, jsem byl nařčen, že jsem čerpal ze lživého proruského serveru, který lže jak když Rudé právo tisklo – diskutující měl asi na mysli tento článek. Popravdě už nevím, z kterých článků mi uvízlo v paměti číslo 10 miliónů, ale nechtěl jsem „přestřelit“ a zveličovat, proto jsem použil kulatých 10 miliónů. O demografické katastrofě Ukrajiny je (dle mého) článků mnoho. Nicméně musím přiznat, že Sputnik opravdu nepíše pravdu – ta je totiž zřejmě mnohem horší. Obhájená bakalářská práce na MU v Brně totiž na str. 35 uvádí graf, ze kterého je patrné, že demografický úbytek obyvatel 1991-2017 je cca 10 miliónů obyvatel. Tedy nikoli emigrantů (ti by se mohli vrátit), ale prostý úbytek. Další odkaz je např. zde a zde (tady konkrétně lidovky.cz uvádějí, že za prací vyjíždí 10 mil. obyvatel). A je na místě připomenout, že oficiální statistiky nezahrnují krátkodobé vycestování na turistická a pod. víza. Představu o migraci Ukrajinců za lepší prací můžete získat např. zde a zde – tady ostatně najdete odkaz na stránku počítající emigrující Ukrajince. Pikantní je, že od března 2018 už překročila hodnotu 1 milión evidovaných pracovních migrací ... a pak tak nějak nekorektně selhala. Pozn. [1] Takže jak je to?? ... je Ukrajina, ta výkladní skříň exportu naší verze demokracie, takovým rájem na zemi, že to lidé nezvládají pod tíhou blahobytu nebo je na tom hůř než Venezuela a proto se vylidňuje rychlejším tempem??.

A nyní k „zlatému hřebu“ - dopadu sankcí USA na Venezuelu. Uvedl jsem, že některé zdroje uvádějí 250 miliard zadržených USD jiné 350 miliard. Vysloveně uvádím že ... Tohle je ale jedno – i kdyby to byla 1 miliarda USD, pak se jedná o JEDEN TISÍC miliónů USD za odebranou ropu. Kolik je to asi kamiónů „humanitární pomoci“? Blog nebyl o rozboru ekonomických sankcí, ale o učebnicovém chucpe USA, proto jsem pro zdůvodnění použil 1 miliardu, která je snad doložitelná i prostou logikou. Pozn.[2] Chtěl jsem se vyhnout hodnocení ekonomických dopadů sankcí USA, protože jsou totiž těžko správně vyčíslitelné. Někdo může tvrdit, že škoda nastane až zablokováním hotovosti na účtu, protože zboží už bylo předáno. Druhý může říct, že škoda nastane už jen tím, že zablokují/znemožní obchodní výměnu. Třetí může říct, že sankční politika měla podstatný vliv rovněž na hyperinflaci. Další může říct - vemte si klesající denní produkci barelů ropy – z (tuším) 2,8 mil. barelů denně před lety na současných (opět tuším) 1,6 mil. barelů denně nyní. Úbytek vynásobte cenou za barel ... a podle toho jakou cenu a období vezmete, dojdete k různým číslům. Zkrátka názorů může být mnoho,osobně si myslím, že není prakticky rozdíl mezi zadržením hotovosti a zakázáním/zablokováním obchodní výměny. V obou případech Venezuelané mají nedostupné/zablokované peníze za něco, co by jinak prodali.Výsledek je prašť jak uhoď – jak už jsem uvedl, rozdíl je stejný jako mezi tvrzením, že nezdražujeme, ale jen upravujeme ceny.

Nicméně dle zdroje zde jdou škody ze sankcí až 350 miliardám USD, což byla asi nejvyšší částka, na kterou jsem narazil. Co se týče zablokované hotovosti, dle zdroje zde nebo zde USA zablokovaly min.7 miliard USD na účtech US bank.Tedy min 7x více než onu 1 miliardu, která je použitá jako vzor pro demonstraci chucpe USA. Tato částka bude nejspíše ještě nějakou dobu narůstat, protože budou docházet platby dle dříve dojednané splatnost. Dále, dle zdroje mj. zde sankce umožňovaly přijímat ropu, ale platby je nutno poukazovat na zvláštní blokovaný účet (aktálně už je tuším zakázáno i přijímání ropy). Zahájení totálních bankovních sankcí tedy muselo postihnout značné částky na bankovních účtech.

Pro úplnou jazykovou správnost tedy opravuji část blogu  " USA se přeci netají s tím, že platby za venezuelskou ropu podléhají sankcím a tedy jsou blokovány – již delší dobu. Některé odhady uváděly 250 miliard zadržených USD, jiné 350 miliard USD. Tohle je ale jedno – i kdyby to byla 1 miliarda USD, pak se jedná o JEDEN TISÍC miliónů USD za odebranou ropu." na : " USA se netají tím, že se se jedná o ekonomické sankce, které mají mít vliv především na zablokování příjmu z ropy. Dopady těchto sankcí dle HISPANTV jsou až 350 miliard USD, tedy - dle mého - USA svoji politikou zablokovaly obchod s dopadem až 350 mld USD. Dle zdroje zde navíc prokazatelně blokují i hotovost za již dodanou ropu a dle zdroje zde a zde se jedná min. o 7 miliard USD. Tohle je ale jedno – i kdyby to byla 1 miliarda USD, pak se jedná o JEDEN TISÍC miliónů USD za již odebranou ropu"

Jo ... a nezapomeňte přičíst cca 1,2miliardy USD za zlato, které má Venezuela v Británii a která jej (dle mého a uvedeného zdroje pod nátlakem USA) odmítla vydat.

Takže, já myslím, že teď už by blog mohl být ozdrojovaný (a nikoliv pavličové drby)....a opět nastal čas pro legitimní otázku :není ta naše verze demokracie z dílny stavitelů „Potěmkinových vesnic“?

Pozn.

[1] – z emailové diskuze z adminy blogu jsem si uvědomil, období Ukrajiny berou jako dobu od Majdanu a proto číslo 10 mil vidí jako problém, protože by se jedsnalo o 1/4 obyvatel. Jenže fakta bohužel hovoří o horší situaci. I kdybychom brali jen období po Majdanu, pak z grafu prostého úbytku obyvatel vyčteme, že v období Majdanu je v grafu skok s pádem pod tendenční křivku. Jinými slovy – nástup „naší podporované verze demokracie“ vedlo k horším demografickým výsledkům. A za této situace vyřvávat, že Maduro „musí jít“ když z Venezuely z ekonomických důvodů uteklo 2,3 mil lidí mi připadá rovněž jako chucpe. A to beru v úvahu i poměr obyvatel.

[2] Současná denní produkce je někde kolem 1,6 mil barelů denně, při současné ceně 60 USD za barel to je necelá miliarda za 10 dnů. Do odhadu můžeme zakalkulovat, že prodávají za nižší cenu a taky že neodebírají 100% těžby, ale jen 90%. I tak se ale dostaneme pro dosažení 1 miliardy k menšímu počtu dní, než bude asi splatnost dodávek. Platby neprobíhají zcela jistě „keš“ ... a určitě ani s 10 denní splatností.

Autor: David Dvořák | úterý 5.3.2019 8:08 | karma článku: 38,18 | přečteno: 1392x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,20 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Přeplněné nemocnice? ... tak moment!

Aktuálně největším strašákem je hrozba přeplněných nemocnic, resp. jejich kolaps. Na subjektivním pohledu popsaného níže bych rád poukázal, jak je s námi manipulováno.

2.3.2021 v 10:21 | Karma: 38,99 | Přečteno: 2486x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

V Košicích vykládají Sputnik a Čaputová blouzní o výhodách neexistujících dodávek EUvakcín

Na strop Vůdcova bunkru dopadaly bomby Rudé armády a nejvyšší představitel nacistické říše mluvil o konečném vítězství, které je za dveřmi ... nic jiného mě nenapadlo při čtení aktuálních slovenských zpráv.

1.3.2021 v 21:33 | Karma: 41,49 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Koronavirus - fakta a logika

Na téma COVID-19 se už vyjádřil kdekdo, tak snad bych mohl i já ... Příspěvek je v podstatě reakcí na článek sociologa Petra Hampla "Jak by se současná epidemie řešila za Husáka?"

28.2.2021 v 11:26 | Karma: 32,04 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Proč mne zajímají volby v USA ...

Dá se říct, že je mi více méně lhostejno, zda bude za oficiálního vítěze prohlášen Biden nebo Trump. Důvody, proč se o tamní volby zajímám jsou jiné a v podstatě jen dva.

8.11.2020 v 13:31 | Karma: 30,35 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Sluníčka horovala pro migranty, nyní horují pro Bidena ... co dodat

Snad jen, že ten nutkavý a přirozený instinkt nasměrovat věci k opravdu velkým "výzvám" (tradiční češtinou - k obrovským průšvihům) je neomylný. Taková ideologická kotva, jistota v tom dnešním multi-kulti světě.

7.11.2020 v 13:13 | Karma: 42,51 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Pokud by mohly volby něco změnit, tak je zruší ...

Vše nasvědčuje tomu, že Trump a jeho lidé si možná pozdě uvědomili, že vítězství ve volbách připadne tomu, kdo nejen získá více hlasů, ale zařídí i správné spočítání. Je pravděpodobné, že skuteční vládci Trumpa asi řádně doběhli.

5.11.2020 v 13:13 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

COVID - proč novináři nepokládají relevantní otázky?!

Rád bych poukázal, jak a kde vzniká "základní stavební kámen" pro zpochybňující teorie všech "chřipečkářů" a "popíračů" COVIDU a jeho vážnosti. Závěr nechť si každý udělá sám.

1.11.2020 v 13:13 | Karma: 34,38 | Přečteno: 1826x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Podvolené, čeká osud Chamberlaina, Suchoně a povede ke ztrátě svobody a potokům krve.

Největším neštěstím dnešní doby je, že opravdu důležitým zprávám nejde dát bombastický titulek a tím osloví méně občanů, kteří se o dění nezajímají, ale nakonec spolurozhodují o osudu všech.

30.10.2020 v 15:15 | Karma: 35,99 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

K aktuálnímu řezání hlav ve Francii

Ve Francii se v krátké době poroučela k zemi další hlava nemuslima. Kdyby to nebylo tak vážné, tak by šlo označit za dobrý vtip slova, že motiv je nejasný ...

29.10.2020 v 20:20 | Karma: 42,62 | Přečteno: 2214x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Sluníčkovým lepšo-demokratům se zajídá vlastní medicína.

Redaktor TV Nova P. Suchoň si vybíral mezi ponížením a (dle mého) vyhazovem nebo odchodem ze zpravodajství. Vybral si ponížení a (opět dle mého) bude vyhozen nebo odejit ze zpravodajství.

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Zalepili ústa, omezili shromažďování a ... a rabování rozpočtu může začít.

Ministr Prymula avizuje testování celého národa. Pokud ani po tomhle to některým nedochází, pak nechť odhlásí předplatné na tisk, přestanou čít zprávy a cestou do otroctví si vyzvednou odklad o absolvování inkluzivního vzdělání.

9.10.2020 v 13:13 | Karma: 33,73 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Otázka burana - proč existují "bezpříznakoví" nakažení COVIDEM-19?

Už jsme v době, kdy nejenže zakázali zpívat, ale vyzývají ke zdržení se ve vyjadřování odborných názorů nepodporujících prosazovanou verzi událostí. Je to začátek totality nebo vyšší stupeň EU svobody a demokracie?

7.10.2020 v 13:13 | Karma: 36,76 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Filip: je třeba zjistit, kde KSČM chybovala v kampani .. ten mimoň je opět mimo.

Nevím v čem soudruh předseda jede, ale matroš to musí být kvalitní. Prej, kde KSČM chybovala v KAMPANI ... No nevím, ale na hlavu ze střechy přeci spadl Kováčik nebo, že by to byl fejk a hapal na hlavičku Filip?

6.10.2020 v 19:30 | Karma: 29,98 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Zatím nekomentovaný výsledek voleb ...

Je odvoleno a zájemci o studium volebních výsledků ČSSD a KSČM se musí vybavit lupou. Reálně tak jsou obě partaje na pozici dodělávající kobyly ... která ovšem, jak známo, většinou kolem sebe řádně kope.

4.10.2020 v 13:13 | Karma: 27,88 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co má společného výpad Jourové proti Maďarsku a "Chvilkaři"?

Zdánlivě nelogická otázka a dvě nesouvisející témata. Nicméně zkusme se zamyslet a dát do souvislostí některá fakta na časové ose - jako obvykle to důležité bývá za oponou.

1.10.2020 v 13:13 | Karma: 41,87 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik