Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sulejmání a různé úhly pohledu

Odstranění Sulejmáního má pro boj s terorismem stejný přínos, jako si pro pocit tepla načůrat do kalhot, když venku mrzne až praští. Chvíli to zahřeje, ale pak přichází na řadu omrzliny ...

Zatím je situace přehledná - USA "obranným útokem" "odstranily" jednoho z nejvyšších představitelů nemalého suverénního státu na oficiální návštěvě jiného suverénního státu. Někteří to odsuzují, někteří jsou ve svém hodnocení zdrženliví a někteří přímo hýkají radostí a blahem nad správnou trefou. Protože si myslím, že bez přiznání, byť i nekorektních, faktů a pochopení motivace soupeře nelze nikdy zvítězit (nemám na mysli rozbombardovat a ekonomicky rozvrátit), zkusme se podívat na situaci z různých úhlů pohledu.

Generál Sulejmání NEbyl zabit v bojové akci snajperem nebo nějak obdobně. Byl zlikvidován na oficiální návštěvě Iráku. Navíc nebyl to jen tak ledajaký generál. Mohli jsme ho považovat za druhého nejvyššího oficiálního představitele suverénního státu - Íránu. Prozatím vždy platilo, že vyjednávači s bílou vlajkou byli pod ochranou a analogicky byli dosud pod ochranou hostitelského státu pozvané osoby. Dnes už tohle neplatí. Zde je na místě otázka, nakolik se jednalo, z tohoto úhlu pohledu, o prozíravý tah. Myslím si, že do prozíravosti to má tak daleko, jako ČT09 k objektivnímu zpravodajství. Od nyní tedy platí, že se mohou likvidovat pozvaní hosté. Asi netřeba podotýkat, že i my můžeme být někdy v roli pozvaných hostů ... ostatně Hus by mohl vyprávět.

Spolu s generálem Sulejmáním odešlo k Alláhovi i několik vysokých vojenských hodnostářů režimu, který by měl být "nakláněn" USA. Nyní už snad i poslednímu Polákovi musí být jasné, že USA nemají spojence. USA mají jen své zájmy, které zatím beztrestně prosazovaly bez ohledu na okolí. Po Kurdech si určitě i irácké vedení uvědomí, že USA je mají za nesvéprávné pitomce, když na jejích území odstraní jimi pozvaného oficiálního hosta, navíc spolu s několika jejich iráckými spoluobčany, tedy deklarovanými "americkými spojenci". Zcela jistě to vyhodnotí (a nejen oni) jako do očí bijící podlost, zradu, zákeřnost a farizejství. Nutným závěrem bude, že řeči o lidských právech, západní demokracii a dodržování mezinárodních dohod jsou jen kecy, které se použijí pokud je to pro USA výhodné. Nemyslím si, že k "obrácení" některých váhavých muslimů na stranu západní demokracie přispěje, když USA po Kurdech i z Iráčanů veřejně dělají užitečné idioty. I z tohoto úhlu pohledu to tedy byla, dle mého strategická, chyba. Důvěra se získává dlouho a velmi těžko, ovšem ztratit ji lze během okamžiku. Tady jen poznamenám, že naši představitelé by měli okamžitě diskrétně zahájit kroky na stažení našich vojáků z misí, kde působí společně s Američany. Jakákoliv další spolupráce by měla být podrobena velmi "pečlivému" a "podrobnému" zkoumání tak, aby případná realizace byla na Svatého Dyndy.

Teď se podívejme, kdo byl onen zabitý generál. Fakta dokládají, že se jednalo o brilantního vojáka, který se vypracoval "od píky" a i tím si mj. vydobyl uznání a respekt. Navíc oblíbeného i za hranicemi Íránu. Předpokládám, že nejsem jediný, komu jako neznalci daného regionu toto jméno něco mlhavě říkalo. Pokud se USA pokusily ustanovit někoho mučedníkem s úmyslem sjednotit muslimy napříč vírou, nemohly si pravděpodobně vybrat lepší cíl. Trump a jeho boys se sice nechali slyšet, že šlo o arcilotra na seznamu hned za Putinem, který má na svědomí nemalý počet životů udatných US vojáků, ale co neřekli bylo, že jeho vojáci NEzabíjeli na území USA, ale tam, kde US Army nemá co pohledávat. A tady jsme u dalšího úhlu pohledu - představte si, že jste čistokrevný árijský Němec a právě vysílají zprávu o "eliminaci" Kubiše, Gabčíka a spol. v kostele svatých Cyrila a Metoděje. Do toho Vám osobně Geobbels sdělí, že se jednalo o teroristy, kteří byli na seznamu nejhledanějších nepřátel německé nacionální demokracie, že měli na svědomí životy mnoha udatných árijských Němců, kteří pro Vás zajišťují nový životní prostor, a co teprve kolik by jich ještě zabili ... Zkrátka, jako Němci by jste jejich zabití pokládali na správný čin, protože oni přece terorizovali Vás ... Němce (!), kteří mají historický úkol přinést zaostalým Čechům skvělý nacionální socialismus. Že tatáž situace z českého pohledu bude vypadat diametrálně odlišně, je dnes naštěstí historický fakt. Stejnou analogii pohledů ovšem můžeme použít i nyní. Američané na blízkém východě jsou čím dál častěji nazýváni okupanty, což nevypovídá o vřelém postoji k jejich přítomnosti. V tomto úhlu pohledu byl Sulejmání určitě hrdina, který sjednocoval a vedl muslimy v boji za osvobození od okupantů. My jsme nezapomněli na zradu Mistra Jana Husa, která vedla k jeho upálení, a taky si mj. připomínáme hrdinství vzpomínaných parašutistů. Že v případě Sulejmáního byl položen základní kámen k témuž, je velmi pravděpodobné.

Je na místě otázka, proč se tak děje. Jsem přesvědčen, že důvod musíme hledat v postavení dolaru. Ten totiž zajišťuje jak hegemonii USA ve světě, tak skvělou životní úroveň Američanů. Mohou ho tisknout jak smyslu zbavení, financovat kde co a nic se nebude dít ... ale jen do doby, kdy bude světovou měnou. A s tím dolarem to je jak s přehradou - i ta nejpevnější přehrada se bude poroučet, pokud do ní navrtáte díru. Pokud malou, bude to trvat déle, pokud větší, půjde destrukce přijde rychleji. Udělejte si seznam zemí, které porušují "lidská práva" nebo jiné "naše hodnoty" a jsou největšími arcilotry. Dostanete seznam zemí, které brojí proti dolaru. Budou tam chybět země, kde se veřejně bičuje, stíná a žena má hodnotu osla. Tady "lidská práva" a podobné "naše hodnoty" jdou stranou, protože neremcají proti dolaru. Na druhou stranu - Saddam Hussein přišel mezi prvními s myšlenkou vynechat dolar v obchodování s ropou. A kde je mu konec ... Následoval Kaddáfí s myšlenkou zlatého dináru - stejný osud, stejně exemplárně rozvrácená země. Tyto "díry" v dolarové přehradě se podařilo USA utěsnit. Ovšem na scénu přišel Putin s vrtáním malé dírečky .. a všichni se smáli. Ovšem tuto dírečku nelze ucpat, protože se jedná o jadernou velmoc, která umí bojovat a zatím nebyla poražena. Malá dírečka, tak to šlo pomalu, nicméně už se to zrychluje. K dedolarizaci se přidala Čína. Írán pak sankce USA obešel tím, že vynechává v obchodech s ropou dolar. Díra v dolarové přehradě se zvětšuje a agresivita umírající kobyly se zvyšuje. USA mají na výběr - buď se dívat na svoji ekonomickou destrukci nebo vyřešit vše velkou válkou. Zatím je očividné, že nechtějí zahájit planetární destrukci jako první ... chtějí pouze "spravedlivě reagovat" na křivdu, kterou jim někdo spáchá. Proto provokují a proto budou provokace větší a častější.

Pokusím se odhadnout i co bude následovat. S pravděpodobností hraničící s jistotou můžeme vyloučit, že Írán nebude reagovat. Írán aspiruje na hegemona dané oblasti, proto reakce musí přijít. V opačném případě může zapomenout na léta budovanou autoritu v regionu. Zároveň je ale téměř jisté, že nepůjdou do otevřeného střetu s armádou, která čeká na příležitost zahájit konflikt, který by vyřešil jinak neřešitelnou ekonomiku USA. Jistotou ovšem taky nejspíše bude, že dojde k určitému sjednocení muslimů napříč jejich větvemi. Vyhnat a pokořit Američany budou mít asi nadále společné všichni ... i současné vedení Iráku. Domnívám se, že lze očekávat nepřeberné množství "soukromých" malých útoků, které budou mít větší či menší podporu státního režimu. Něco na způsob, kdy několik jednotek vojáků dostane "dovolenou", ale zbraně nebudou muset odevzdat do skladu. Pak náhodou spontánně zaútočí na US cíl a ten srovnají se zemí. Na místě by taktéž mohlo být zadržení Američanů odjíždějících ze země novými neznámými skupinami dovolenkujících "teroristů". Na výběr je nepřeberně, fantazii, s podporou státních struktur, se již meze klást nebudou.

Závěrem se asi sluší připomenout historická fakta, která dokládají, že USA mají nevítězící armádu, což vede pouze k tomu, že počet bojujících nepřátel se jen a jen zvětšuje. Jednu chvíli budou bojovat se všemi, ale nakonec to zákonitě skončí honem všech na každého jednotlivého Američana. Němci svého času vyřvávali něco o "Lebensraum", Američané aktuálně vyřvávají něco o "amerických zájmech". A já si myslím, že i konec bude obdobný ...

Licence článku: k volnému převzetí za účelem zveřejnění.

Autor: David Dvořák | neděle 5.1.2020 11:11 | karma článku: 37,14 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

David Dvořák

... a jako další opatření chystáme zastropování cen lokomotiv.

Věta použitá v nadpise mě napadla spontánně jako první, když jsem se dozvěděl, jak chce premiér Fiala zkrotit vysoké ceny pohonných hmot.

12.3.2022 v 13:13 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Něco si přej ... padá rubl

Dotaz na rádio Jerevan: Je pravda, že ruská měna rubl je ve volném pádu a životní úroveň Rusů padne na samé dno?

3.3.2022 v 13:13 | Karma: 26,91 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co je neekologické, to se zdaní …

Na webu seznamzpravy.cz vyšel článek s názvem: “Co je neekologické, to se zdaní. Jak chce Česko ozelenit ekonomiku“. Jako příslušník starší generace bych si dovolil nabídnout překlad do lidštiny...

19.9.2021 v 16:16 | Karma: 37,78 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Hey Joe ... pojď si popovídat

O nediplomatickém výpadu údajně nejmocnějšího muže planety, kterému nesmí foukat vítr při nastupování do letadla, na adresu Putina bylo napsáno už dost. Ovšem článků jdoucí na podstatu věci je jak šafránu.

25.3.2021 v 15:15 | Karma: 34,98 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Nevím v čem "jede", ale matroš to musí být kvalitní ...

Tohle se fakt už nedá. Ta manipulace lidmi, ta nadudost, že nemáme paměť a sežereme všechny bláboly. Tohle skončí špatně - rozhodně ne heslem "Nejsme jako oni"

24.3.2021 v 15:15 | Karma: 40,20 | Přečteno: 1768x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Přeplněné nemocnice? ... tak moment!

Aktuálně největším strašákem je hrozba přeplněných nemocnic, resp. jejich kolaps. Na subjektivním pohledu popsaného níže bych rád poukázal, jak je s námi manipulováno.

2.3.2021 v 10:21 | Karma: 38,99 | Přečteno: 2486x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

V Košicích vykládají Sputnik a Čaputová blouzní o výhodách neexistujících dodávek EUvakcín

Na strop Vůdcova bunkru dopadaly bomby Rudé armády a nejvyšší představitel nacistické říše mluvil o konečném vítězství, které je za dveřmi ... nic jiného mě nenapadlo při čtení aktuálních slovenských zpráv.

1.3.2021 v 21:33 | Karma: 41,49 | Přečteno: 1871x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Koronavirus - fakta a logika

Na téma COVID-19 se už vyjádřil kdekdo, tak snad bych mohl i já ... Příspěvek je v podstatě reakcí na článek sociologa Petra Hampla "Jak by se současná epidemie řešila za Husáka?"

28.2.2021 v 11:26 | Karma: 32,04 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Proč mne zajímají volby v USA ...

Dá se říct, že je mi více méně lhostejno, zda bude za oficiálního vítěze prohlášen Biden nebo Trump. Důvody, proč se o tamní volby zajímám jsou jiné a v podstatě jen dva.

8.11.2020 v 13:31 | Karma: 30,35 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Sluníčka horovala pro migranty, nyní horují pro Bidena ... co dodat

Snad jen, že ten nutkavý a přirozený instinkt nasměrovat věci k opravdu velkým "výzvám" (tradiční češtinou - k obrovským průšvihům) je neomylný. Taková ideologická kotva, jistota v tom dnešním multi-kulti světě.

7.11.2020 v 13:13 | Karma: 42,51 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Pokud by mohly volby něco změnit, tak je zruší ...

Vše nasvědčuje tomu, že Trump a jeho lidé si možná pozdě uvědomili, že vítězství ve volbách připadne tomu, kdo nejen získá více hlasů, ale zařídí i správné spočítání. Je pravděpodobné, že skuteční vládci Trumpa asi řádně doběhli.

5.11.2020 v 13:13 | Karma: 37,91 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

COVID - proč novináři nepokládají relevantní otázky?!

Rád bych poukázal, jak a kde vzniká "základní stavební kámen" pro zpochybňující teorie všech "chřipečkářů" a "popíračů" COVIDU a jeho vážnosti. Závěr nechť si každý udělá sám.

1.11.2020 v 13:13 | Karma: 34,38 | Přečteno: 1826x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Podvolené, čeká osud Chamberlaina, Suchoně a povede ke ztrátě svobody a potokům krve.

Největším neštěstím dnešní doby je, že opravdu důležitým zprávám nejde dát bombastický titulek a tím osloví méně občanů, kteří se o dění nezajímají, ale nakonec spolurozhodují o osudu všech.

30.10.2020 v 15:15 | Karma: 35,99 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

K aktuálnímu řezání hlav ve Francii

Ve Francii se v krátké době poroučela k zemi další hlava nemuslima. Kdyby to nebylo tak vážné, tak by šlo označit za dobrý vtip slova, že motiv je nejasný ...

29.10.2020 v 20:20 | Karma: 42,62 | Přečteno: 2214x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Sluníčkovým lepšo-demokratům se zajídá vlastní medicína.

Redaktor TV Nova P. Suchoň si vybíral mezi ponížením a (dle mého) vyhazovem nebo odchodem ze zpravodajství. Vybral si ponížení a (opět dle mého) bude vyhozen nebo odejit ze zpravodajství.

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Zalepili ústa, omezili shromažďování a ... a rabování rozpočtu může začít.

Ministr Prymula avizuje testování celého národa. Pokud ani po tomhle to některým nedochází, pak nechť odhlásí předplatné na tisk, přestanou čít zprávy a cestou do otroctví si vyzvednou odklad o absolvování inkluzivního vzdělání.

9.10.2020 v 13:13 | Karma: 33,73 | Přečteno: 1092x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Otázka burana - proč existují "bezpříznakoví" nakažení COVIDEM-19?

Už jsme v době, kdy nejenže zakázali zpívat, ale vyzývají ke zdržení se ve vyjadřování odborných názorů nepodporujících prosazovanou verzi událostí. Je to začátek totality nebo vyšší stupeň EU svobody a demokracie?

7.10.2020 v 13:13 | Karma: 36,76 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Filip: je třeba zjistit, kde KSČM chybovala v kampani .. ten mimoň je opět mimo.

Nevím v čem soudruh předseda jede, ale matroš to musí být kvalitní. Prej, kde KSČM chybovala v KAMPANI ... No nevím, ale na hlavu ze střechy přeci spadl Kováčik nebo, že by to byl fejk a hapal na hlavičku Filip?

6.10.2020 v 19:30 | Karma: 29,98 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Zatím nekomentovaný výsledek voleb ...

Je odvoleno a zájemci o studium volebních výsledků ČSSD a KSČM se musí vybavit lupou. Reálně tak jsou obě partaje na pozici dodělávající kobyly ... která ovšem, jak známo, většinou kolem sebe řádně kope.

4.10.2020 v 13:13 | Karma: 27,88 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ostatní

David Dvořák

Co má společného výpad Jourové proti Maďarsku a "Chvilkaři"?

Zdánlivě nelogická otázka a dvě nesouvisející témata. Nicméně zkusme se zamyslet a dát do souvislostí některá fakta na časové ose - jako obvykle to důležité bývá za oponou.

1.10.2020 v 13:13 | Karma: 41,87 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik