Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velmi dobrá analýza. Škoda jen, že vše co v článku autor rozebírá a kritizuje, na konci obrátí naruby v propagační sloupek vakcíny Sputnik V. Jde tak na ruku těm, které předtím kritizoval.

Mimochodem to, že Izrael očkuje Sputnikem je lež. Očkuje Pfizerem, Astrou Zenecou a Modernou.

0 0
možnosti

Dobrá práce!

Ještě by stála za úvahu jedna věc: není za zvýšením množstvím úmrtí na konci roku 2020 taky demografická skladba obyvatel? Čím starší obyvatelstvo, tím pravděpodobnější vyšší počet úmrtí.

0 0
možnosti
Foto

Skladba obyvatel se projevuje postupně. Každá věková kategorie má dlouhodobě nějakou pravděpodobnost úmrtí, která se mění obvykle pomalu. A ta se letos u starších ročníků prudce zvýšila.

0 0
možnosti
Foto

Ještě bych doplnil další důvod neinformovanosti občanů, kterým je styl práce AB. U něj se jedná a ryzí dirigismus v kombinaci se sebestředností a populismem - dá se trochu najít analogie s Paroubkem. Neakceptuje jiné názory, než konvenující jemu a svá rozhodnutí zásadně koriguje průzkumy veřejného mínění (opět jako Paroubek a např. Trump). Vláda tedy nemohla odůvodňovat svá omezující opatření, protože názory a podklady odborníků byly ignorovány, (do nebes vynášený) zavedený PES byl zakrátko odsunut na vedlejší kolej a jako hlavní kritérium bylo používána obsazenost sledovaných lůžek. Je pravdou, že tyto v minulých letech prošly výraznou redukcí a také je pravdou, že tím byl ovlivněn i stav příslušného personálu a proto taktické zvýšení počtu lůžek naráželo na limity (viz polní nemocnice v Praze).

Podle mne je hlavním strůjcem neinformovanosti a tím i následné neochoty přijímat omezení osoba AB a jeho styl práce.

1 0
možnosti
Foto

Já s vámi souhlasím a dávám karmu.

Ale přece jen malá poznámka:

Ta data nemohou reflektovat prostředí v obdobích sledované virulence. Není do nic promítnut reálný předpoklad, že v obdobích nouzového stavu je radikálně omezená fluktuace a minimalizované sociální kontakty s vysokou pravděpodobností snižují přenos viru a úmrtnost. Nenašel jsem žádnou studii, která by se pokusila provést odhad odchylky od normálu, tedy bez omezení. S přihlédnutím k vývoji např. v Itálii v únoru až dubnu 2020 si však troufám tvrdit, že smrtnost by byla znatelně vyšší, ale je to jen odhad, čímž v žádném případě nechci zpochybňovat váš text a oceňuji práci na něj vynaloženou. R^

0 0
možnosti

Že by fakta s nějakou konspirační teorií dohromady ?

;-D;-D;-D

0 1
možnosti

Ten "modrý" graf je zajímavý. Je tam krásně vidět, jak po roce 1989 začalo prodlužování střední délky života, jak tempo tohoto prodlužování dosáhlo vrcholu v první dekádě tohoto století a od té doby zpomaluje.

K prodlužování střední délky života vede ve většině případů jediná cesta - eliminace následků závažných onemocnění. Je čím dál obtížnější tyto následky napravovat. Čím dál starší organizmus se sám o sobě stává křehčí, tím i rovnováha nastolená intenzivní medikací a přístrojovou podporou je mnohem křehčí.

Potom stačí vlna dosud neznámého viru a rovnováha se hroutí.

Kdyby kovid udeřil před 15 - 20 lety, bylo by zakolísání statistik úmrtnosti tak intenzivní jako dnes? Je dost možné, že ne, protože lidé by se tak nestabilního stavu prostě nedožili. Buď by zemřeli dříve v důsledku nějaké jedné fatální nemoci, nebo by nákazu prostě překonali. Lidé, u nichž je současně léčeno více morbidit, jsou prostě labilnější. I malé rozkolísání pro ně může být fatální.

1 0
možnosti
Foto

Jestli by to zakolísání bylo stejné nebo jiné by se asi dalo odhadnout z dat nějaké země, která by měla v současnosti podobnou demografickou strukturu jako ČR v té době.

0 0
možnosti
Foto

Ten nárůst koncem roku jde jednoznačně na vrub přijímaným opatřením a rozpoutané hysterii ve stylu, abychom prodloužili život 1 covidovému pacientu tak bez výčitek necháme zemřít dva necovidové .

6 2
možnosti
Foto

Na jaře byla přijímána podobná opatření a strach byl možná i větší. Pokud by tedy úmrtnost šla jednoznačně ba vrub opatření, měla by steným způsobem vzrůst úmrtnpst i na jaře. Pokud tam jednoznačná souvislost není, tak nevzrostla. Jak prosté , milý Watsone. ;-)

2 0
možnosti

Počty mrtvých za rok 2020 narostly nejvíc od druhé světové války. se tak přiblížily (ale nepřekročily) počty úmrtí v letech 1980 až 1986 a např. r. 1990"

Zdroj: https://daviddvorak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=766503

Nějak jste při tom tak brilantním "rozboru" zapomněl na ten fakt, že v 80.letech jsme byli ČSSR - tedy do toho počtu úmrtí jsou započteni i Slováci :-)

3 2
možnosti

Už jenom letmý pohled na vložený graf napovídá, že jste poněkud mimo. Jsou to data za Českou (dříve socialistickou) republiku. Úmrtnost v ČSSR byla v té době okolo 12 promile, tedy při počtu obyvatel cca 14,5 milionu to bylo někde okolo 180 tisíc.

1 0
možnosti
Foto

I47v22o 18C19i70l59i78c41h

28. 2. 2021 13:15

Perfektní a propracovaný rozbor, díky za něj R^ A sdílím.

4 0
možnosti
  • Počet článků 250
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1693x
Pivko moc nemusím, ale jedno na genialitu našich vůdců dám. Jinak - čím jsem starší, tím více mi vadí páchání zla na dětech a bezbranných, ve zbytku jsem asi celkem normální ....

Seznam rubrik